Gradsko vijeće

Riječka trobojnica postala svečana zastava Grada Rijeke

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Predlagatelj Danko Švorinić (Lista za Rijeku) podsjetio je da je riječ o zastavi koju je Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo kao službenu zastavu 2016. godine, a što je političkom odlukom onemogućilo Ministarstvo uprave čije je rješenje odbacio Upravni sudRIJEKA – Gradsko vijeće s 21 glasom za prihvatilo je prijedlog Liste za Rijeku da se svečanom zastavom Grada Rijeke za korištenje odobri riječka trobojnica iz 1870. godine.


Protiv su bili vijećnici HDZ-a Josip Ostrogocič, Ivan Mencer i Dobrica Rončević, nezavisna vijećnica Ivona Milinović, vijećnik Mosta Josip Kukuljan, te Hrvoje Burić, (Bura).


Suzdržani su bili Tihomir Čordašev (Akcija mladih) i Filipa Capan HDZ.
Protivnici svečane zastave, odnosno riječke trobojnice, navodili su da ta zastava podsjeća na vremena ugnjetavanja Hrvata, da je takva odluka rezultat političke trgovine i da svjedoči o nedosljednosti Vojka Obersnela.


Predlagatelj Danko Švorinić (Lista za Rijeku) podsjetio je da je riječ o zastavi koju je Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo kao službenu zastavu 2016. godine, a što je političkom odlukom onemogućilo Ministarstvo uprave čije je rješenje odbacio Upravni sud.


Prihvaćenom odlukom omogućilo se da riječka trobojnica bude istaknuta isključivo u svečanim prigodama, odnosno u danima koje Grad svečano obilježava – Dan Svetog Vida, Dan oslobođenja Rijeke od fašizma, Dan Svetišta Gospe Trsatske i slično., ka i na stendarcu na Trgu Riječke rezolucije.