Zvukom preko vode

Ri Rock i Europska prijestolnica kulture: Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju 10. i 11. srpnja

Hina

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Program se odvija u okviru projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a organizator je udruga Ri Rock.RIJEKA – Prvi riječki rock festival koji će se održati nakon mjera vezanih uz pandemiju je “Zvukom preko vode” 10. i 11. srpnja na prostoru uz nekadašnje skladište Exportdrva u središtu Rijeke, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.


Program se odvija u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a organizator je udruga Ri Rock.


Vanja Kauzlarić iz ove udruge kazao je da se festival trebao prvotno održati tijekom jednog dana 16. svibnja. Trajanje je produljeno na dva dana, zbog ograničenja u broju posjetitelja tijekom koncerta. U dnevnom dijelu programa festivala su radionice sviranja gitara, basa, bubnjeva te pjevanja, glazbena radionica za djecu, izložbe mladih umjetnika i rukotvorina te susreti ljubitelja vespi, automobila i motocikala oldtimera.


Prvi festivalski vikend
Oba dana navečer su koncerti, i to u petak riječkih bendova, od onih koji nastupaju prvi put, do već etabliranih, a u subotu gostiju iz drugih dijelova Hrvatske. Tako u petak nastupaju Pokle, Valovi, tribute band Foo Fightersa Kung Foo Fighters, Izet Medošević i Borgie, Po’ metra crijeva, Speedclaw i old Night. U subotu su na programu nastupi bendova Paper Tigers, She Loves Pablo, Rezerve, Fakofbolan, tribute banda KUD Idijota Stare Pizde i grupe Mašinko.


Ovo je prvi festivalski vikend ovoga ljeta na prostoru Exportdrva, a do sredine rujna tu će se održati tridesetak koncerata od jazza, preko rocka do nastupa DJ-a, najavljeno je.


Emina Višnić iz tvrtke Rijeka 2020 ustvrdila je da se ovime ostvaruje ideja koja postoji od početka projekta EPK u Rijeci, a to je ulaganje novaca i organizacijskih kazapiteta u opstanak i razvoj nezavisne kulturne scene Rijeke, ali i Hrvatske. Ovaj festival jedno je od događanja koje je prihvaćeno za financiranje u okviru EPK, putem javnog natječaja, rekla je. Ocijenila je da Exportdrvo postaje pravi novi kulturni centar Rijeke.