Skup sjećanja

PONOSNO I TUŽNO: KN Armada i udruga Primorski Hrvat obilježili dva hrvatska praznika. Jedan cvijet za jedan život

Edi Prodan

snimio Mateo Levak

snimio Mateo Levak

Posebno je svečano, istodobno ponosno i tužno bilo ispred spomen obilježja dok je Vedrana Spadoni, inicijatorica obilježavanja »Jedan cvijet, jedan život« čitala imena poginulih hrvatskih branitelja iz Primorsko-goranske županije, istodobno za svakog od njih položivši i po jedan cvijet.RIJEKA – Skupom sjećanja na Zamećane poginule u Domovinskom ratu sinoć je krenuo niz od desetak priredbi kojima su riječke udruge – Klub navijača Armada i Primorski Hrvat obilježile najznačajnije hrvatske praznike – Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


Točno u 19 sati započela je sveta misa koju je u Veloj crikvi, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio mons. Sanjin Francetić nakon čega je na Kosi toranj izvješena 10-metarska hrvatska zastava koja će na njemu ostati do blagdana Vele Gospe. Pozdrav zastavi podnio je umirovljeni natporučnik Milan Kurilj, a onda je ponosna povorka krenula prema Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


Posebno je svečano, istodobno ponosno i tužno bilo ispred spomen obilježja dok je Vedrana Spadoni, inicijatorica obilježavanja »Jedan cvijet, jedan život« čitala imena poginulih hrvatskih branitelja iz Primorsko-goranske županije, istodobno za svakog od njih položivši i po jedan cvijet.


Foto galerija: Obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Foto: Mateo Levak
Na istom su mjestu pripadnici KN Armada položila vijenac za poginule, učinili su to i udruge majki i obitelji poginulih kao i predstavnici veteranskih udruga, da bi se kasnije sve preselilo na Gat Karoline Riječke gdje se sa svojim glazbenim brojevima krenuo sastav Merak kako bi se u uz glazbu dočekalo veliku Armadinu bakljadu i prigodni vatromet.


Uz inicijatore i najvažnije organizatore, KN Armada i Udrugu Primorski Hrvat, obilježavanju blagdana hrvatske slobode pomogli su i UHBDDR PGŽ, Udruga A Bojne 111. Brigade ZNG, UHBDR Kastav, Veterani Prvog Hrvatskog gardijskog zdruga, Udruga veterana 128 brigade Sveti Vid, kao i Župa Uznesenja Bl. Djevice Marije.