"Zrno po zrno - krov"

Plemenitost na djelu: Riječka profesorica matematike pokrenula humanitarnu akciju za svoje studente čije su kuće stradale u potresu

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija: Davor Kovačević

Ilustracija: Davor Kovačević

Potaknuta nedaćama dvojice studenata profesorica je pokrenula humanitarnu aukciju na Facebooku. Na stranici »Zrno po zrno - krov« svakog se dana izmjenjuju predmeti aukcije, a osim što se ti predmeti mogu kupovati u humanitarnoj akciji, može se sudjelovati i njihovom donacijom.RIJEKA – Profesorica matematike Veleučilišta u Rijeci Mirta Mataija za svoje studente čije su kuće stradale u potresu pokrenula je humanitarnu akciju »Zrno po zrno – krov«.


– Obiteljima dvojice studenata, Svena i Stjepana, stradale su kuće u razornom potresu koji je pogodio Baniju dva dana prije Nove godine. Njihove kuće tada su obilježene žutim naljepnicama. Te naljepnice i dalje stoje na prozorima, a kuće i šest mjeseci nakon potresa i dalje nisu pogodne za stanovanje. Jedan od tih studenata živi u kontejneru, a drugi je ostao u kući koja se može koristiti na vlastitu odgovornost. Sada je sezona ispita i kada su došli kod mene na ispit, pitala sam se kako ih ispitivati kada znam u kakvim uvjetima žive. Zato sam odlučila pokrenuti aukciju kako bismo skupili sredstva i kako bismo tim obiteljima pomogli umanjiti štetu od potresa, priča Mataija.

Potaknuta nedaćama dvojice studenata profesorica je pokrenula humanitarnu aukciju na Facebooku. Na stranici »Zrno po zrno – krov« svakog se dana izmjenjuju predmeti aukcije, a osim što se ti predmeti mogu kupovati u humanitarnoj akciji, može se sudjelovati i njihovom donacijom.


– Akcija je započela u ponedjeljak i već se nešto sredstava skupilo. Trajat će do 15. kolovoza, s nudit će se razni predmeti koji uključuju potpisane dresove i druge rekvizite sportaša, knjige s potpisima autora, radove likovnih umjetnika, autorske fotografije, potpisane ploče i CD-e… Sav prihod od ove akcije bit će uplaćen obiteljima moja dva studenta iz Petrinje i Majura, kaže Mataija. Ujedno dodaje da se prvi put susrela s organiziranjem humanitarne akcije, a studentima se može pomoći i mimo aukcije uplatom na žiroračun HR08248400 83120128395 s opisom plaćanja: Donacija za studente.