Press kolegij župana

PGŽ izdvaja 24 milijuna kuna za 7 zdravstvenih ustanova: Najviše ide u Veli Lošinj

Barbara Čalušić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Pojedinačno najviše, gotovo deset milijuna kuna ide za dovršetak investicije u Lječilištu Veli Lošinj i okretanje te ustanove zdravstvenom turizmu, a četiri milijuna kuna bit će raspoređeno Zavodu za hitnu medicinu i to najvećim dijelom za nabavku novih vozila, , izjavio je Komadina.RIJEKA – Primorsko-goranska županija raspodijelit će 24 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava na sedam zdravstvenih ustanova čiji je osnivač. Najveći dio sredstava usmjeren je na investicijsko i tekuće održavanje, a oko četiri milijuna kuna ide na otplatu kredita. Na jučerašnjem redovnom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina kazao je i kako će u sklopu ove raspodjele sredstava najveći dio planiranog iznosa dobiti Lječilište Veli Lošinj kako bi dovršilo kapitalnu investiciju preuređenja ustanove.


– Pojedinačno najviše, gotovo deset milijuna kuna ide za dovršetak investicije u Lječilištu Veli Lošinj i okretanje te ustanove zdravstvenom turizmu, a četiri milijuna kuna bit će raspoređeno Zavodu za hitnu medicinu i to najvećim dijelom za nabavku novih vozila.


Također, na ovotjednom kolegiju bit će donesena odluka da oko milijun i pol kuna bude dodijeljeno opatijskoj Thalassotherapiji zbog smanjenog opsega poslovanja, a u tijeku su i druge aktivnosti vezane uz prodaju zgrade Doma zdravlja u Opatiji gdje smo uspješnom prodajom starog objekta osigurali sredstva od 30 milijuna kuna, izjavio je Komadina koji je od drugih odluka kolegija župana izdvojio odluku o dodjeli 150.000 kuna Općini Čavle za troškove sanacije Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima.
Ove školske godine u PGŽ-u će osmi razred završiti 2.201 učenika, a prema riječima pročelnice županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin učenicima je za upis u prve razrede srednjih škola na raspolaganju 2.821 mjesta.


– U prve razrede srednjih škola predviđen je upis 2.821 učenika u 127 razrednih odjeljenja i 81 obrazovni program. Dva su nova programa, brodski mehaničar i zavarivač, a usprkos podršci zahtjevu srednje škole iz Delnica da im se dozvoli uvođenje programa šumski tehničar taj prijedlog nije dobio zeleno svjetlo resornog ministarstva, rekla je Stilin, dodajući kako dvije srednje škole kojima PGŽ nije osnivač, Salezijanska klasična gimnazija te Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića predlažu 74 odnosno 44 upisna mjesta.


Prema njezinim riječima, škole u PGŽ-u bilo su prilično aktivne u realizaciji europskih projekata kroz koje su osigurali 102 milijuna kuna bespovratnih sredstava. EU projekte provodi 19 srednjih i četiri osnovne škole, a najveći dio projekta provodio se u prgramu Ersamus+.


Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o raspisanom javnom pozivu za dodjelu potpora za razvoj malog gospodarstva. Ukupno je za raspodjelu predviđeno 2,1 milijuna kuna od kojih je milijun kuna predviđen za poduzetnike iz Gorskog kotara.


– Ova mjera je prvenstveno namijenjena poduzetnicima s ruralnog područja, a moguće je ostavriti potporu u 100-postotnom iznosu do 30.000 kuna za male poduzetnike s jednim zaposlenim odnosno 40.000 kuna za one koji imaju više od jednog zaposlenog. Sredstva su u prvom redu namijenjena za nabavu opreme, ali se trećina potpore može ostvariti za obrtna sredstva. Kao mogući prijavitelji isključeni su oni koji su prošle godine dobili tu potporu kad je dodijeljeno 7,5 milijuna kuna. Sada su ta sredstva nešto manja pa se isključivanjem onih koji su prošle godine dobili sredstva, omogućava da na red dođu i oni koji nisu dobili potporu, pojasnila je Raukar.


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić najvila je da će iz programa javnih potreba u području tehničke kulture, nakon provedenog javnog poziva, biti raspoređeno 500.000 kuna i to za 60 od ukupno 83 prijavljena programa.


– Osnovan nam je cilj poticati kroz ovaj program razvoj tehničke kulture poglabvito udruga, a soobito se obraća pozornost na programe u rrurlnim krajevima i otocima, rekla je Šišić.


Dotaknula se i Goranskog sportskog centra koji upravlja sportskim objektima u Delnicama i Platkom gdje je Županija kroz proteklih deset godina uložila preko 70 milijuna kuna. Prema njezinim riječima, tijekom kratke skijaške sezone na Platku je bilo 60.000 posjetitelja, a prodano je 16.000 karata.


Tijekom prošle godine van skijaškog razdoblja na Platku je bilo preko 50.000 posjetitelja što su, kako to smatraju u Županiji, brojke koje govore o opravdanosti ulaganja u razvoj tog prostora kao cjelogodišnje destinacije sporta i rekreacije.
– U ovom trenutku nema dovoljno snijega za skijanje, no u nedjelju je palo deset centimetara snijega i po ovom lijepom vremenu svi su dobrodošli na sanjkanje i uživanje na Platku, poručila je na kraju Šišić.