KVALITETNIJI UVJETI RADA

Otvorene nove i obnovljene prostorije Lučke kapetanije Rijeka: U opremanje uloženo 480 tisuća dolara

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Novoobnovljeni prostori značajno će utjecati na poboljšanje radnih uvjeta u Lučkoj kapetaniji Rijeka i na unapređenje rada Županijskog operativnog centra za iznenadna onečišćenja u moruRIJEKA – Obnovljene prostorije u prizemlju zgrade Lučke kapetanije Rijeka i Županijskog operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora otvorene su u utorak, a u njihovo je uređenje i opremanje uloženo gotovo 480 tisuća američkih dolara.


Novoobnovljeni prostori značajno će utjecati na poboljšanje radnih uvjeta u Lučkoj kapetaniji Rijeka i na unapređenje rada Županijskog operativnog centra za iznenadna onečišćenja u moru, istaknuto je na prigodnoj svečanosti otvorenja obnovljenih prostorija, projekta za koji je najveći dio novca donacijom osigurao USA Army Corps of Engineers, uz sudjelovanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranske županije.


Foto galerija: Nove prostorije Lučke kapetanije Rijeka Foto: Marko Gracin


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver zahvalio je vladi i vojsci SAD-a te Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj na hvalevrijednoj i dobrodošloj donaciji od 3,2 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada RH sudjelovali su u projektu s oko milijun kuna, a PGŽ s oko sto tisuća kuna.
Novouređene prostorije su opremljene najmodernijom i kvalitetnom opremom te će projekt doprinijeti povećanju sigurnosti plovidbe na moru, boljoj, kvalitenijoj pomoći unesrećenima, kao i pomoći i uklanjanju onečišćenja na moru, istaknuo je Bilaver.


Privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor iskazala je zadovoljstvo ostvarenim projektom kazavši da će pridonijeti pripravnosti riječke luke i Hrvatske kako bi se u kriznim situacijama zaštitili ljudski životi i okoliš.


Partnerski projekti SAD-a i Hrvatske temelje se na zajedničkim vrijednostima, prosperitetu i sigurnosti, a Taylor je istaknula i kako je SAD tijekom posljednjeg desetljeća sa 4,5 milijarde kuna već podupro brojne civilne i vojne projekte u Hrvatskoj.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je rekao kako je ta županija rizična, a s obzirom na lučke terminale, naftne terminale, LNG terminal i rafineriju te da u županiji imaju puno iskustva u intervencijama. Prvi smo osnovali edukacijski centar, tako da sve to zajedno čini jedan sustav, imamo ekološki osvještenu županiju, spremnu za intervencije, poručio je.