Podjele na otoku

Zašto je gradonačelnik Vasilić nepoželjan krčkim braniteljima?

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Kako su iz krčkog UVDR-a izričito zatražili da gradonačelnik ne bude prisutan zbog susreta s Fikretom Abdićem, u razmaku od sata u Velikom parku upriličene su čak dvije komemoracijeKRK – U razmaku od samo sata, u krčkom Velikom parku upriličena su čak dva prigodna polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz spomenik posvećen hrvatskim braniteljima. U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, svoje su simbole počasti i sjećanja na sve koji su dali svoje živote za slobodu domovine tako najprije položili krčki branitelji, a sat nakon njih i delegacija Grada Krka. Razlog odvojenog obilježavanja bio je uvjet koji je, u fazi organizacije tog okupljanja, predstavnicima Grada postavilo predsjedništvo gradske podružnice Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka.


Ono je na svom sastanku usuglasilo stav da toga dana, prigodom svečanosti polaganja vijenaca pored spomenika u Velom parku, ali i svih ostalih posvećenih Domovinskom ratu, Grad Krk kao svog predstavnika ni u kojem slučaju ne odredi gradonačelnika Darija Vasilića koji je »u svom uredu u službeni posjet primio Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca i ratnog suradnika zločinaca odgovornih za smrt i stradanja naših suboraca«.


Ne žele licemjere


Riječi su to kojima je u svom pozivu, ujedno priopćenju poslanom nam prije same svečanosti, »neobične okolnosti« takvog obilježavanja ovog posebnog dana obrazložio Goran Marević, predsjednik UVDR-ove podružnice Krk.
»Kako je tom prigodom Vasilić kroz medije obećao, a do danas nije objasnio niti se braniteljima ispričao za svoje skandalozne postupke, mišljenja smo da takvi poput njega ne mogu biti nazočni bilo kakvom događanju vezanom uz nas branitelje, a pogotovo odavanju počasti našim poginulim i nestalim suborcima. Ovaj dan je dan branitelja, a ne licemjera koji kroz svoje postupke blate sve ono nama najsvetije«, zaključio je Marević.


U Velom parku najprije održan prvi, braniteljski čin obilježavanja Dana pobjede...

U Velom parku najprije održan prvi, braniteljski čin obilježavanja Dana pobjede…


 a sat kasnije i onaj službeno upriličen od Gradske uprave kojemu je nazočio i »nepoželjni« gradonačelnik

a sat kasnije i onaj službeno upriličen od Gradske uprave kojemu je nazočio i »nepoželjni« gradonačelnik / M. TRINAJSTIĆ


 


Zbog toga su, samo sat nakon što su iz parka otišli predstavnici branitelja kojima se, zbog uvažavanja braniteljske populacije u cjelini, kao predstavnik lokalne uprave i »nepoželjnog« gradonačelnika tijekom njihove svečanosti pridružio zamjenik gradonačelnika Čedomir Miler, istu svečanost na istom mjestu upriličili i predstavnici Grada. Predvođena Vasilićem i Milerom, predsjednikom Vijeća Josipom Brusićem te predstavnicima UABA otoka Krka, delegacija Grada potom je uz braniteljsko cvijeće i svijeće uredno, mirno i tiho položila svoje.


Netolerancija


– Držim da ovako važne praznike i vrijedne obljetnice ne treba koristiti za razilaženja, a posebice ne političke sukobe, ocijenio je Vasilić nakon odavanja počasti. Netom proslavljeni dan trebao bi biti dan zajedništva, proslave pobjede u Domovinskom ratu i sjećanja, s pijetetom, na sve koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku.


Danas su veterani Domovinskog rata odlučili organizirati svoje polaganje vijenaca i paljenje svijeća i to, moram reći, imaju potpuno pravo činiti. Ali isto tako, moram reći i da time zasigurno ne čine ništa što karakterizira otok Krk i njegove žitelje koji su, i u Domovinskom ratu, ali i nakon njega, u nebrojenim slučajevima pokazali da znaju prevladati sve konflikte, pa tako i one proizašle iz ratova.


Tolerancija koja je karakteristična za grad i otok ovakvim se činom vodstva braniteljskog udruženja definitivno ne iskazuje, završio je Vasilić napomenuvši da je tome upravo suprotna praksa bila iskazana u nazočnosti njegova zamjenika na prethodno uprličenom braniteljskom okupljanju, onome na koje on kao gradonačelnik izričito nije bio pozvan.