Jubilarno izdanje

Više od 300 sudionika 10. Krešinog maratona za osobe s invaliditetom zapjenilo more na Vodenči

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Njih više od 300 došlo je dati svoju podršku plemenitim ciljevima „Krešinog maratona“, a majice s motom „Srcem protiv barijera“ nestale su u trenuOni koji su na Rabu čekali posljednju subotu ovogodišnjeg kolovoza kako bi sudjelovali u 10. jubilarnom Međunarodnom plivačkom maratonu za osobe s invaliditetom, znali su da ni sjekire s neba ne mogu spriječiti njihov ranojutarnji dolazak na barbatsku Vodenču.


Premda zbog sigurnosno-zdravstvenih razloga ove godine nije bilo organiziranih dolazaka članova asocijacija osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske, a vremenska prognoza već tradicionalno nije bila naklonjena organizatorima, Vodenča je u 8,00 sati bila krcata ljudima dobre volje.


Njih više od 300 došlo je dati svoju podršku plemenitim ciljevima „Krešinog maratona“, a majice s motom „Srcem protiv barijera“ nestale su u trenu.
Posljednjih godina organizaciju ovog sve poznatijeg Maratona u svoje je ruke preuzeo Grad Rab uz neizostavnu asistenciju Krešimira Butkovića, lokalnih udruga i volontera.


Uvijek daju maksimum


Članovi Udruge Komin, koji uvijek daju svoj maksimum, uz humanitarnu prodaju majica, prionuli su pripremi domaćih šulčića sa sirom i pršutom u kući obitelji Popić, Trgovine Petra i Pekarnica slastica Vilma također su dale svoj sponzorski doprinos u piću i kolačima, baza za okupljanje opet je bio Beach bar „Puntica“, a o sigurnosti plivača, pored medicinskog tima Doma zdravlja Rab, brinuli su i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Rab, članovi Kluba podvodnih aktivnosti Amfora, posada Eko-broda kominalnog društva Dundovo, Pomorska policija i vješti barkarijoli spremni za pratnju i svaki vid asistencije na moru.


Foto galerija: 10. Krešin maraton za osobe s invaliditetom Foto: Hrvoje Hodak


Podsjetimo, ovaj je Maraton nastao kao refleksija na Krešino prvog preplivavanje Barbatskog kanala 20 godina nakon nesretnog senjskog skoka u more koji ga je kao sedamnaestogodišnjeg mladića, trajno vezao za kolica.


Upravo ga je taj plivački dodir s Dolinom, nakon dugih godina straha i depresije, ponovno pomirio s morem, a onda je uslijedilo jedno vedrije, otvorenije i produktivnije poglavlje njegovog života.


Ideja je bila dati maratonu širu humanitarnu notu, učiniti ga platformom za odašiljanje poruka koje će mijenjati svakodnevicu osoba s invaliditetom.


Zahvaljujući upravo inicijativi koju je medijski promovirao Krešimir Butković još u prvim godinama održavanja maratona, Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab uspjela je u svoju matičnu zgradu ugraditi podiznu platformu, čime je omogućeno normalnije pohađanje nastave učenicima u kolicima, a na gradskim su plažama počele nicati prve rampe za ulazak u more.


Nema odustajanja


Zbog snažnih morskih struja i juga u pojačanju, ove je godine ipak morala biti promijenjena ruta maratona, pa je nakon savjetovanja s medicinskim timom, zbog sigurnosti sudionika, odlučeno da neće biti preplivavanja Barbatskog kanala.Umjesto toga simbolično je isplivana kraća dionica uz priobalni pojas Vodenče, a na plaži kod rampe za OSI svi su sudionici još jednom simbolično zapjenili more ne bi li tako još jednom iskazali svoju solidarnost s osobama s invaliditetom i njihovim nastojanjima da im se omogući život s jednakim mogućnostima i bez nepotrebnih barijera koje još uvijek viđamo na svakom koraku.


Troje odvažnih maratonaca, uz pratnju medicinskog tima i nadzor policije, ipak je preplivalo barbatski kanal, jugu unatoč.


Krešo ove godine, zbog zdravstvenih razloga, po prvi puta nije mogao zaplivati, ali je bio na Vodenči, evo što nam je rekao: „Divno je bilo vidjeti da se i ove godine okupio veliki broj poklonika humanitarnog plivačkog Maratona za osobe s invaliditetom.


Ponovno smo uspješno skrenuli pozornost na problematiku osoba s invaliditetom i dokazali da „Srce nema barijera“. S ponosom moram istaknuti da su se svi pridržavali propisanih mjera štiteći prije svega nas – osobe s invaliditetom i sudionike plivače s kroničnim bolestima.Zahvaljujem se osobama s invaliditetom koje su samoinicijativno došle uveličati svoj Maraton te se nadam da ćemo dogodine imati Maraton lišen epidemioloških mjera i straha od virusa. Istaknuo bih svoje Rabljane koji su još jednom dokazali koliko su senzibilizirani za problematiku osoba s invaliditetom.


Lijepo je vidjeti toliko djece i mladih


Izjednačeni u mogućnostima koje nam daje more, ukazali smo da je ovaj Maraton temelj demarginalizacije i uključivanja OSI u društvo. Bilo je lijepo vidjeti veliki broj djece i mladih koji su sudjelovali u Maratonu jer oni jamče da će se i u budućnosti održavati humanitarna plivačka manifestacija koja je toliko važna svima nama.


Zahvalio bih svim sudionicima, Gradu Rabu i Gradonačelniku Nikoli Grguriću, Udruzi Komin iz Barbata, GD Crvenog Križa Rab i zdravstvenim djelatnicima, TZ grada Raba, Pučkom Otvorenom Učilištu Rab, medijskim pokroviteljima portalu Rab Danas, Radio Rabu, Radio Rijeci, portalu SEEbiz, HRT-u, Novome listu te Sanjinu Badurini Pilotu koji je sve popratio kamerom.“Nakon što je svim sudionicima podijelio prigodne medalje, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić nam je kazao: „ I ove smo godine, unatoč okolnostima koje nam nisu išle u prilog, uspješno održali deseti, jubilarni plivački Maraton za osobe s invaliditetom.


Moja velika zahvala najprije ide svim osobama s invaliditetom, a onda i svim Rabljanima i gostima koji su svojim sudjelovanjem i dolaskom, uz održavanje socijalne distance i pridržavanje epidemioloških mjera, pokazali svoju humanu stranu.


Ovako velik broj sudionika samo još jednom dokazuje da je otok Rab iskreni prijatelj osoba s invaliditetom, a mi ćemo u Gradu i dalje, uz osluškivanje svih dobronamjernih savjeta, nastojati rješavati preostale arhitektonske barijere, promičući tako na konkretan način jednakost osoba s invaliditetom u društvu.


Samoinicijativni dolazak osoba s invaliditetom primjer je svima nama da najveće barijere postoje samo u glavama. „Zapinili“ smo more kao simbol snage srca u savladavanju tih barijera i pozivamo vas sve da zajednički uđemo u novu dekadu Maratona iduće godine, zadnje subote u kolovozu, na 11. Maratonu”, poručio je Grgurić.