Potpisan ugovor

Važan projekt: Kreće obnova ceste između Osora i Nerezina vrijedna 46,6 milijuna kuna

Marinko Glavan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Teško je riječima opisati koliko je ovaj ugovor važan, ne samo za nas stanovnike otoka, nego i naše goste, kaže gradonačelnica Malog Lošinja Ana KučićUgovor o obnovi dionice državne ceste D-100, između Osora i Nerezina, vrijedan 46,6 milijuna kuna, potpisali su u Osoru Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, Neven Kruljac, član uprave Vodoopskrbe i odvodnje Cres – Lošinj te Josip Purić, predsjednik uprave GP Krka, kao izvođač radova.


Potpisivanju su prisustvovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukure Oleg Butković, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako te predstavnici HEP-a i Hrvatskih voda. Projektom obnove obuhvaćena je dionica državne ceste duga 2,5 kilometara koja je do sad predstavljala usko grlo na državnoj cesti D-100, uz izgradnju pješačke i biciklističke staze uzduž promenice te sustava vodoopskrbe i odvodnje, kao i polaganje podzemnog kabela opskrbne električne mreže.


Investitori su Hrvatske ceste koje ulažu 25 milijuna kuna u rekonstrukciju ceste, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj, s 11 milijuna kuna ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, Grad Mali Lošinj 830 tisuća kuna za javnu rasvjetu, te HEP koji ulaže 445 tisuća kuna u elektroenergetske radove. Svi navedeni iznosi su bez poreza na dodanu vrijednost(PDV). Radovi će započeti 1. listopada, a trajat će godinu i pol dana.
Ministar Butković je u svom obraćanju prilikom potpisivanja istaknuo važnost infrastrukturnih projekata na otocima kojima se podiže kvaliteta života na otocima.


– Obnova ove ceste od izuzetne je važnosti. Ovo je, uz cestu prema Porozini, jedini dio državne ceste D-100 na Cresu i Lošinju koji do sad nije rekonstruiran. Priprema projekta bila je zahtjevna zbog toga što je riječ o zaštićenom području pa se sve moralo usuglašavati s konzervatorima i arheolozima, no uspjeli smo pripremiti svu dokumentaciju i obnova ceste koja je usko grlo, ali i problematična s aspekta sigurnosti prometa, može započeti, rekao je Butković.


Foto galerija: Obnavlja se cesta D 100 Foto: Sergej Drechsler


Ministar je naglasio i niz drugih projekata obnove i izgradnje prometne, u prvom redu lučke infrastrukture na Cresu, Lošinju i okolnim otocima.


– Prije ovog potpisivanja bili smo u Gradu Cresu, gdje je u tijeku izgradnja novog lukobrana. Zajedno s obnovom luke Unije i izgradnjom Luke Mrtvaška, riječ je o ulaganjima od 150 milijuna kuna koja su velikim dijelom sufinancirana iz europskih fondova.


Drago mi je da su gradovi Cres i Mali Lošinj prepoznali važnost gradnje luka i lukobrana za njihove stanovnike i goste i da zajedno sa županijskim lučkim upravama radimo na realizaciji tih projekata. Bitan je i projekt proširenja Zračne luke Mali Lošinj, od iznimno značaja posebno za turizam na otocima, za koji ćemo, vjerujem, uskoro potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih europskih sredstava, rekao je Butković, posebno ističući ulogu Hrvatskih cesta u infrastrukturnim projektima.


Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić kazala je kako se potpisom ugovora završava obnova državne ceste, ali ujedno započinje i veliki projekt izgradnje novog sustava vodoopskrbe i odvodnje.– Teško je riječima opisati koliko je ovaj ugovor važan, ne samo za nas stanovnike otoka, nego i naše goste. Vlada Republike Hrvatske još je prije dvije godine dala potporu obnovi dionice ceste između Osora i Nerezina. Pripreme su bile dugotrajne, jer je riječ o arheološki vrijednom, zaštićenom području, ali danas vidimo da je vrijedilo ustrajati. Posebno je važno da projekt kreće u relaziaciju, unatoč izazovima koje je ove godine donijela pandemija Covida 19. Na području našeg arhipelaga provodi se i niz drugih infrastrukturnih projekata, u suradnji s ministarstvom prometa i županijskim lučkim upravama, kojima zahvaljujem na suradnji na razvoju otočja i podizanju kvalitete života otočana te vjerujem da ćemo ovakvom sinergijom i dalje nastaviti razvijati naše otoke, rekla je gradonačelnica.


Dionica ceste između Osora i Nerezina u roku od 18 mjeseci zadovoljavat će sve kriterije državnih cesta, najavio je predsjednik uprave HC-a, Josip Škorić.


– Kolnik će biti širok sedam metara, a uz njega će biti izgrađena i pješačka te biciklistička staza. Pripremamo i projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju 12 i pol kilometara ceste do Prorozine, gdje je u tijeku imovinsko-pravna priprema.


Čim to bude završeno, pokrenut ćemo obnovu tog dijela državne ceste, čime će obnova D-100 biti u cijelosti završena. Od velikih projekata, još nam je preostala obnova ceste između Velog i Malog Lošinja, koja je postala državna te izgradnja devet kilometara duge ceste prema novoj Luci Mrtvaška. Kada sve to izgradimo, Cres i Lošinj će imati cjelovito rješenje državnih cesta na otocima, kazao je Škorić, zamolivši stanovnike i goste otoka za strpljenje tijekom iduće turističke sezone, kada se između osora i Nerezina očekuju gužve i zastoji zbog radova.