Čuveni festival

Udarom topa otvorena jubilarna 20. Rabska fjera

Hrvoje Hodak

Sudionici jubilarne, 20. povorke gradom i ove godine održali duh Rabske fjere / Foto Hrvoje Hodak

Sudionici jubilarne, 20. povorke gradom i ove godine održali duh Rabske fjere / Foto Hrvoje Hodak

Baš kao i lani, sve tri večeri duh Fjere u povorci gradom očuvat će rapski samostreličari i predstavnici fjerskih radionica, a zadnjega dana održat će se i viteški turnir zatvoren za javnostSinoć na Dan sv. Jakova, unatoč pandemijskoj situaciji i kiši koja je prijetila u više navrata kroz dan, otvorena je 20. jubilarna Rabska fjera. Rabljani su ipak svečanost njezinog otvaranja u najvećoj mjeri morali podrediti poštovanju epidemioloških mjera, ne bi li tako, u aktualnom trenutku dodatno naglasili važnost očuvanja zdravlja i sigurnosti i otočana, i njihovih gostiju.


Pa iako novovjeka trodnevna Rabska fjera svoju autentičnost zasniva na slobodarskim povijesnim korijenima i sedmodnevnim srednjovjekovnim svečanostima tijekom kojih se u Rabu nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, a vrata Grada morala su biti otvorena za sve – koronavirus je ipak, pod egidom odgovornosti, preispitao granice osobnih sloboda pa većih okupljanja tijekom Fjere niti ove godine neće biti.


Umjesto 700 i više kostimiranih sudionika u stotinjak radionica diljem grada u »normalnim« godinama, sinoć su, baš kao i lani, duh Fjere promenadnom šetnjom gradom čuvali članovi Udruge rapskih samostreličara te predstavnici fjerskih radionica i vlasti Grada.
Praćena ritmovima bubnjeva i zvucima fanfara, kostimirana povorka najprije se spustila s Gornje ulice do stijega na Trgu sv. Kristofora, gdje su rapski samostreličari podignuli fjersku zastavu, a voditelj igara (Heraldo) dao je znak topnicima da gromoglasnim udarom topa s Kule smjelih označe 20. Rabsku fjeru otvorenom.


Povorka se zatim, na radost brojnih turista, nastavila kretati ulicama grada najavivši kako će i iduće dvije večeri proći istom rutom.


Novost u odnosu na lanjsku, također simbolično obilježenu Fjeru, je viteški turnir koji će se održati 27. srpnja u 21.30 sati u arheološkom parku sv. Ivana Evanđeliste. No, bit će zatvoren za javnost, uz mogućnost praćenja putem livestream poveznice.