GRADSKO VIJEĆE CRESA

U Cresu će davati potporu ugostiteljima prema padu prometa

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Oni koji dokažu pad prometa od npr. 20 posto, imat će upravo toliki popust na korištenje javnih površina, a oni kojima je promet pao za 30 ili više posto, imat će maksimalni popust od 30 postoCRES – Novi prijedlog koji je nakon pritužbi iz redova creskih ugostitelja na dnevni red Gradskoga vijeća dao gradonačelnik Kristijan Jurjako, usvojen je uz modifikacije. Tako oslobođenje od obaveze plaćanja poreza na korištenje javnih površina neće biti fiksno 30 posto, već će »pratiti« pad prometa do najviše 30 posto, što znači da će oni koji npr. dokažu pad prometa od 20 posto, imati upravo toliki popust, a oni kojima je promet pao za npr. 40 posto, imat će popust od 30 posto. U takvoj varijanti, prijedlog je usvojen jednoglasno.


Sjednica Gradskog vijeća Cresa održana je u Gradskoj vijećnici, gdje su se vijećnici vratili nakon što su prošli put bili »na izletu« u znatno većoj dvorani nedavno obnovljene palače Moise, s tim da su ovaj put svi nosili maske na licima. Prisustvovalo je svih trinaestero vijećnika.


Naplata parkiranja


Jednoglasno je usvojena odluka o organizaciji i naplati parkiranja u Cresu, s tim da je vođena rasprava, a Stjepan Vodenac, vijećnik izabran s liste HDZ-HRAST, predložio je da Grad osnuje firmu koja bi vodila parking, kao što je to na susjednom Lošinju.
Sudionici u raspravi ipak su doveli u pitanje isplativost postojanja takve tvrtke, s obzirom na relativno mali broj parkirališta s naplatom na otoku.


S 12 glasova podrške i jednim suzdržanim usvojeno je davanje suglasnosti na povlačenje dijela kredita za investicije koji se tiče sanacije odlagališta otpada Pržići i gradnje prometnice od Melina prema morskoj obali (u dokumentima označena kao KP-4), dok su polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna, izmjene statuta Dječjeg vrtića Girice i Gradske knjižnice i čitaonice »Frane Petrić« usvojeni jednoglasno.


Rebalans proračuna


Desetoro vijećnika podržalo je, a troje ostalo suzdržano, na temu prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna Grada, kojim je on smanjen s 50,54 milijuna na 47,29 milijuna kuna, odnosno za 6,4 posto. Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste uputila je niz primjedbi, kazavši da toliko smanjenje prihoda ni približno ne odgovara stvarnom stanju, kao i da je Registar nekretnina mogao biti izrađen u krugu pravnika u gradskoj službi, umjesto da se za to troši velik novac i angažira druge.


U aktualnom satu, vijećnik Vodenac ponovio je svoje stalno pitanje o tome je li išta poduzeto u pripremi gradnje prema programu poticane stanogradnje, na što je gradonačelnik Jurjako (HNS) odgovorio da nakon prošlotjednog sastanka s vodstvom Agencije za promet nekretnina preostaju tri mogućnosti – ići u još jedan, sada već treći natječaj (tu mogućnost sam drži besmislenom), zatim da Grad Cres budućim stanarima daruje zemlju i komunalni doprinos od tri milijuna kuna, a da se onda provede novi natječaj i, ako ponuda bude skuplja, Grad doplati razliku, dok je treća mogućnost da Grad otkupi dokumentaciju, da mu se vrati zemljište i potom bude moguća izmjena projektne dokumentacije.