Sjećanje

Svijeće i cvijeće za Dan oslobođenja otoka Krka

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen TrinajstićVeć drugu godinu zaredom, zbog svima znanih epidemioloških neprilika, izostalo je ono zajedničko, sveotočno obilježavanje 17. travnja, dana oslobođenja otoka Krka kojeg stanovnici tradicionalno obilježavaju i slave upriličavanjem prigodnih svečanosti, svake godine u drugom lokalnom središtu tog kvarnerskog otoka.


Ipak, i u takvim okolnostima otočani su se sjetili tog povijesnog dana kad je, 1945. godine, njihov otok oslobođen od fašističke okupacije.


Prisjećajući se svih koji su dali doprinos tom velikom i važnom događaju, posebice onih koji su u Narodnooslobodilačkom ratu dali živote za slobodu zemlje, ali i otoka Krka, u društvu s Maricom Pavačić, predsjednicom dobrinjske podružnice Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, u toj je prilici ispred čak devet spomenika posvećenih NOB-u na području Dobrinjštine cvijeće položio i svijeće upalio dobrinjski općinski načelnik, Neven Komadina.
Naglašavajući da žrtva palih boraca nikad neće biti zaboravljena niti omalovažena, Komadina je podsjetio da je ta krčka lokalna zajednica u Narodnooslobodilačkom ratu imala čak 104 žrtve.