Prihvaćena inicijativa

Škola u Dobrinju već je pretijesna za sve učenike, dogovoreno da se ide u dogradnju

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Škola sada ima 120 učenika s tendencijom daljnjeg rasta tog broja te je plan dograditi još četiri učionicePrimorsko-goranska županija podržala je inicijativu Općine Dobrinj za dogradnjom zgrade područne osnovne škole, građevine koja, iako ne tako stara, zbog kontinuiranog povećavanja broja učenika već danas pokazuje ozbiljne naznake deficita prostora nužnog za kvalitetno organiziranje obrazovnih procesa.


Kako je nakon prošlotjednog sastanka s dobrinjskim općinskim načelnikom Općine Nevenom Komadinom rekao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, radi se o školi koja već sad ima 120 učenika s tendencijom daljnjeg rasta tog broja te su prostorni kapaciteti postojeće škole nedostatni za održavanje kvalitetne nastave.


Nedostatan prostor


​Područna škola u Dobrinju izgrađena je 2007. godine kao kompleks s oko 1.400 četvornih metara zatvorenog prostora, te 11.000 kvadrata okoliša, rukometnim igralištem, travnjacima i parkiralištem.
Dobrinjska škola je područna školska jedinica Osnovne škole Omišalj koju pohađaju djeca u svih osam razreda, a u istoj se zgradi također provode i programi koje unutar razrednog odjela za obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju već neko vrijeme organiziraju djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje iz Rijeke.


Sadašnji prostori škole nisu dostatni, odnosno ne pružaju odgovarajuće prostorne uvjete za održavanje nastave i svih školskih aktivnosti, složili su se dobrinjski općinari i predstavnici županijske uprave, zaključivši da će se tek planiranom dogradnjom zgrade škole stvoriti odgovarajući, odnosno prikladni preduvjeti kvalitetnog rada učenika u njihovom današnjem broju, jednako kao i njihovih učitelja, ali i ondje angažiranog izvannastavnog osoblja.


Kako je usuglašeno na sastanku održanom u sjedištu Županije, općina će u suradnji s županijskim Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje već početkom veljače pokrenuti pripreme izrade projektnog zadatka za dogradnju škole, a potom i izradu projektne dokumentacije nužne za ishođenje dokumenata za gradnju.


Općina Dobrinj je za tu namjenu u svom proračunu već osigurala 220 tisuća kuna.


​Valja napomenuti i da lokalna uprava, kao drugu fazu plana širenja i jačanja prostornih kapaciteta PŠ Dobrinj, već neko vrijeme razmatra i modalitete financiranja izgradnje školske sportske dvorane.


Taj »planski program« nije izravno povezan sa sad već i službeno pokrenutim prioritetnim nastojanjima povećanja broja školskih učionica, ali i u Općini Dobrinj će ga razrađivati s nakanom realizacije u skorijoj budućnosti.


Izrada projekata


– Plan nam je postojeću školsku zgradu koja u trenutku njene izgradnje nije bila planirana kao obrazovna ustanova koja će samostalno moći provoditi nastavu za svih osam osnovnoškolskih generacija, prostorno ojačati s dodatne četiri razredne prostorije, u dimenzijama koje propisuju današnji obrazovni standardi, kazao nam je jučer načelnik Komadina.


– Terminski hodogram oko kojeg smo se usuglasili sa županom, od koga smo načelno dobili potvrdu da će i u daljnim fazama realizacije tog projekta regionalna uprava biti spremna na sufinanciranje izgradnje, ide za tim da ovu godinu iskoristimo za izradu projektne dokumentacije, ali i ishođenje dozvola nužnih za gradnju.


Bude li sve teklo kako planiramo, dogradnja škole trebala bi početi već iduće godine, zaključio je Komadina.


Napomenuo je da će se već u inicijalnoj fazi definiranja i izrade projektnog zadataka, u suradnji s vodstvom škole, razmotriti koje bi se i u kojem obliku dodatne kabinetske ili pak servisne prostorije postojećoj školi također dogradile, s već spomenute četiri nove učionice.


– Što se pak školske dvorane tiče, sadržaja koji uz vrbničku jedino naša škola danas nema, ostaje nam da unutar našeg općinskog vijeća najprije definiramo oblik, odnosno dimenzije tog objekta koji bi, kad jednom bude izgrađen, osim za provedbu nastave tjelesne i zdravstvene kulture Dobrinjštini, odnosno cjelokupnoj lokalnoj zajednici, mnogo značio i u smislu otvaranja novih mogućnosti provođenja različitih izvanškolskih sportskih, ali i kulturnih programa, zaključio je općinski načelnik Neven Komadina od kojega smo doznali i da bi i za taj školski »sportski aneks« sva potrebna dokumentacija trebala biti izrađena tijekom 2022. godine.