Jamči kontinuitet

Robert Anton Kraljić ide po treći mandat u Malinskoj: Uspavanoj ljepotici udahnuli moderan mediteranski štih

Mladen Trinajstić

Robert Anton Kraljić / Foto Mladen Trinajstić

Robert Anton Kraljić / Foto Mladen Trinajstić

Najvažnijim dosadašnjim postignućima Robert Anton Kraljić smatra zahvate na obalnom pojasu – obnovu trga, plaže, stvaranje Rive velike barke, a uskoro i reprezentativnog Interpretacijskog centraČast mi je što mi je kao načelniku Općine Malinska-Dubašnica u proteklih osam godina bila povjerena mogućnost promijeniti Malinsku te joj, kao uspavanoj ljepotici, udahnuti duh modernih mediteranskih vizura koji joj je nedostajao, rekao je u razgovoru pred još jedne, treće lokalne izbore na koje izlazi kao nezavisni kandidat (sada s podrškom SDP-a i PGS-a), Robert Anton Kraljić.


Upitan o tome što drži najvažnijim postignućima svog dosadašnjeg rada, Kraljić kaže da takvim doživljava zahvate izvedene na obalnom pojasu – obnovi trga, plaže ispred Maestrala, na rivi kod stare ribarnice, i stvaranjem Rive velike barke.


Nastavak uređenja centra


– I u ovoj pandemijom opterećenoj godini dobivamo reprezentativni višefunkcionalni objekt Interpretacijskog centra maritimne baštine vrijedan 11 milijuna kuna, kakvog naši ribolovci i jedriličari zaslužuju.
Da taj objekt bude zanimljiv i domaćima i gostima, pobrinut ćemo se kroz postav sufinanciran kroz Interregov EU projekt Arca Adriatica. Upitan što će, dobije li povjerenje svojih sumještana, biti u fokusu njegova novog mandata, Kraljić kaže da time smatra nastavak zahvata na uređenju obalnog i kupališnog pojasa oko centra mjesta.


– Dakle, slijedi nam nastavak uređenja parka i plaže Rupa, izgradnja plaže Vrulja na potezu od škvera do uvale Draga, projektiranje plaže i parka Draga, dok bi sam Portić pustili za kraj.


Ono što će biti kruna i najskuplji dio cijelog projekta uređenja obalnog područja jest uređenje samog centra, kod crkve sv. Nikole, no prije toga slijedi nam preseljenje Turističke zajednice iz prostora trošne zgrade na rivi u jedan od dvaju mogućih budućih prostora za koji će se morati odlučiti aktualni vijećnici TZ-a i budući općinski vijećnici.


Naravno da potom slijedi i uređenje područja na kojem više neće biti zgrade TZ-a, na čijem se mjestu planira »otvaranje prostora« s fontanom. Nadam se da razumijete da se uređenje obalnog centra Malinske radi segmentno iz financijskih, ali i organizacijskih razloga.


Prilično je teško graditi u centru Malinske dulje od šest mjeseci, a da se ne poremeti sezonalnost te komocija naših gostiju i domaćih stanovnika. Itekako se promišlja i o ostatku Dubašnice i Sv. Vida, no ipak nam je Malinska centar u kojem smo se najprije trebali uhvatiti evidentnih promjena koje su, nadam se, već vidljive.


Kanalizacija ide dalje


Upitan o aktualnim problemima koje je rješavao, ali i onima s kojima će se, tko god postane načelnik, morati nositi, Kraljić spominje infrastrukturu.


– Odvodnja oborinskih voda i priključci na mrežu kanalizacije pitanja su na kojima se mnogo radilo i na kojima se i dalje radi. U posljednjem smo mandatu uspjeli u cijelosti spojiti Porat, Vantačiće te Sv. Vid i Maršiće na postojeći kolektorski sustav.


Također, u slučaju oborinske odvodnje potrudili smo se da, usporedno s otočnim EU projektom izgradnje kanalizacije u Portu/Vantačićima i Sv. Vidu/Maršićima, vrijednim 88 milijuna kuna, velik dio radova na »kritičnim točkama« iskoristimo za to da ulice ne prekapamo dvaput.


To je rezultiralo znatnim uštedama u vremenu i novcu. Od radova na kanalizacijskom sustavu kroz Ponikvin EU projekt, preostalo nam je još napraviti biološki pročistač. Ne mislimo na tome stati pa u suradnji s Ponikvama planiramo započeti projektiranje sustava kanalizacije i za naselja Kremenići, Žgombići i Sv. Anton, a pokaže li se mogućnost, i u naseljima Milovčići te Sv. Ivan.


Najesen radovi kreću i u Portu jer je ŽLU Krk od Ministarstva mora dobio 3,9 milijuna kuna za uređenje 1. faze lukobrana. Zbog svega što sam naveo, a u želji za daljnjim napretkom naše Općine, spreman sam kao nezavisni kandidat još jednom preuzeti odgovornost za njen razvoj i prosperitet.


Iako ta odluka nije nimalo laka jer funkcija načelnika nužno nosi i mnoga odricanja, često izbivanje iz obiteljskog doma i neprestani angažman, budem li ponovo izabran, jamčim kontinuitet u ostvarenju svega planiranoga što će unaprijediti našu općinu i približiti je najljepšim i najuređenijim primorskim općinama naše zemlje, zaključio je Kraljić.