Znanstveno-stručni skup

Prvi zbornik Creskih anala pred Cresanima 18. listopada

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Dio autora je izlagao uživo, a dio putem audio-videoveze. Izlagalo se o uglednim Cresanima, o prvim partizanima na otoku, povijesti ljekarništva, statistici izvanbračnih rađanja i još koječemuU palači Moise održan je IV. znanstveno-stručni skup »Creski anali: od starine do našega doba«, svojevrsna platforma koja znanstvenicima i stručnjacima različitih profila svake dvije godine omogućuje predstavljanje rezultata vlastitih istraživanja čija je zajednička poveznica otok Cres.


Skup organiziraju Grad Cres i Sveučilište u Rijeci, a u njihovo ime na otvorenju su govorili gradonačelnik Marin Gregorović i glasnogovornica Sveučilišta Elvira Marinković Škomrlj.


– Cres, iako je mala zajednica, uspijeva održati kulturni i znanstveni život, ali i građanski način života na visokoj razini, što je naša obveza prema precima o kojima će se govoriti i na ovogodišnjim Analima, rekao je Gregorović i za sljedeću godinu najavio izvanredne, tematske Creske anale posvećene Cresko-osorskom statutu čime će se obilježiti njegova 580. obljetnica.
Ovogodišnji skup organiziran je u hibridnom obliku te je dio autora svoje radove izložio uživo u palači Moise, a dio na daljinu, putem audio-videoveze.


Prva dva predavanja održana su online – nove podatke o aktivnostima creskog slikara Ivana Gapića u Rimu tijekom Cinquecenta iznio je prof. dr. Laris Borić, a spisateljski rad franjevca o. Frane Dobrovića predstavio je dr. Ivan Armanda.


O apikulturalistu i zavičajnom povjesničaru Dinku Muškardinu uživo je govorio prof. dr. Franjo Velčić, kao i prof. emerit. Juraj Sepčić koji je predavanjem o prvim partizanima na otoku zaključio prvi dio skupa.


Nakon pauze je Toni Buterin u ime grupe autora predstavio povijest ljekarništva na Cresu, a prof. dr. Lena Mirošević statistiku izvanbračnih rađanja u creskoj otočnoj zajednici.


Barbara Chiole Vinković govorila je o kretanju stanovništva otoka Cresa od početka 19. stoljeća do posljednjeg popisa, a prof. dr. Marko Medved o Crkvi na Cresu nakon Prvog svjetskog rata.


Tanja Kremenić u svojem je predavanju obradila margare, višeprostorne torove tipične za cresko-lošinjsko otočje, a prof. dr. Kristina Sepčić morske organizme kao izvore bioaktivnih spojeva.


Osim što je dio predavača izlagao online, i zainteresirani gledatelji izlaganja su mogli pratiti preko interneta budući da je broj sudionika skupa u palači Moise ograničen epidemiološkim mjerama.


Najznačajniji rezultat Creskih anala svakako jest objavljivanje zbornika skupa u kojem su objedinjeni radovi na temu Cresa iz različitih znanstvenih područja i na taj način dostupni široj javnosti. Predstavljanje prvog zbornika Creskih anala najavljeno je za 18. listopada.