Neobična situacija

Postoji li samo jedan Lošinj ili su to ipak dva otoka? Prije nego odgovorite, pročitajte ovaj tekst

Branko Šuljić

Mali Lošinj Foto: V. KARUZA

Mali Lošinj Foto: V. KARUZA

Prolaz Privlaka, kako je nazvan umjetno stvoreni plovni put, prokopan je 1936. godine i od tada postoje dva otoka Lošinja. Njih spaja pokretni mostSlušam radio. Slušam ga svakodnevno više sati, neusporedivo više nego što sjedim pred televizijskim prijemnikom. U pravilu slušam tri postaje – jednu u prijepodnevnim satima, drugu poslijepodne i predvečer, a treću nakon 20 sati. Slušam i mnogo toga čujem, podosta tema i zanimljivosti što ih ne donose pisani mediji i internetski portali. Razumljivo je, svaki od medija ima svoje karakteristike, nisu usporedivi. U tom slušanju, međutim, ponekad se čuje i ponešto što ne valja.


Nedavno, voditelj na jednoj postaji u nekoliko navrata ponavlja: »…na Malom Lošinju…« Mnogi su, zacijelo, to primijetili i različito komentirali. I meni je od prve zapelo u uhu. Je li se pravilno izrazio? Iz konteksta njegove priče jasno je da pravilna formulacija glasi: »…u Malom Lošinju…« Uostalom, nije jedini koji umjesto: »…u Malom Lošinju…« govori: »…na Malom Lošinju…« Izraz »…na Malom Lošinju…« ponekad je pravilan, iako oni koji ga rabe najčešće toga nisu svjesni. Jer, nešto se događa u gradu Malom Lošinju, a nešto na otoku Malom Lošinju.


Zaboravljeno i zanemareno


Znam, mnogi će sada graknuti, jer otok se zove Lošinj, a ne Mali Lošinj! Da, tako biva u našoj svakodnevnoj govornoj praksi, dok je geografska realnost drugačija. Ne postoji otok Lošinj, nego dva otoka Lošinja! To je točno i pravilno, bez obzira na činjenicu što svakodnevno baratamo pojmom »otok Lošinj«, što stoji u svim službenim dokumentima. O tome sam davno pisao i već na to zaboravio, dok me nije podsjetio radijski voditelj. Prigoda je da spomenemo ono što konstantno zaboravljamo, bolje rečeno – zanemarujemo.
U Jadranskom moru imamo dva otoka Lošinja, jednako kao što se u njihovu susjedstvu nalaze po dva otoka imena Srakane, odnosno Orjule. Imamo na Jadranu još sličnih primjera, ali dva Lošinja su najkarakterističniji. A, praktički nepriznati! U mnogim publikacijama, pa čak i školskim udžbenicima spominje se otok Lošinj kojemu je površina oko 74,5 četvornih kilometara. Prvi put naišao sam na dva otoka Lošinja prije 15 godina. Početkom 2005. saznao sam za rad objavljen u znanstvenom časopisu Geoadria, što donosi rezultate istraživanja i klasifikaciju otoka, otočića, hridi i grebena hrvatskog dijela Jadranskog mora. U tom radu, između ostaloga, navodi se da otok Veli Lošinj ima površinu 52,57, a Mali Lošinj 21,79 četvornih kilometara. Iznenadilo me to saznanje.


Kopno okruženo morem


Sjećam se, nazvao sam jednu od autorica tog rada i pitao je, kako to, odakle dva Lošinja? Odgovorila mi je pučkoškolskim objašnjenjem, odnosno pitanjima: je li svako kopno okruženo morem otok? A, je li otok Lošinj podijeljen na dva dijela međusobno spojena mostom? To znači da je riječ o dva otoka, zaključila je ona kratak razgovor. Ostao sam bez komentara, s temom za razmišljanje. Da, sve je logično. Uostalom, nekad davno Cres i Lošinj bili su jedan otok, ali danas nikome ne pada na pamet svrstavati ih u jednu cjelinu. Oni su razdvojeni davno, još u antičko vrijeme, pisanih tragova nema.


Lošinj je »prepolovljen« u novije vrijeme. Prolaz Privlaka, kako je nazvan taj umjetno stvoreni plovni put, prokopan je 1936. godine i od tada postoje dva otoka Lošinja. Njih spaja pokretni most. Prokop je dugačak 80 metara, dok je sam kopneni dio znatno kraći. Svi mi, međutim, i dalje uporno govorimo o jednom otoku. Ne znam, valjda bi trebalo nekakvim dekretom s vrha države narediti da konačno priznamo postojanje dva otoka Lošinja. Znanost je rekla svoje ali, nažalost, u nas se znanost nikada nije previše uvažavala.


Kako nazvati otoke


Prijatelj Julijano Sokolić, lošinjski publicist kakvome je malo ravnih i doktor znanosti, svojedobno je aktualizirao pitanje naziva dvaju lošinjskih otoka. U znanstvenom radu nazvani su Veli i Mali Lošinj. Logično, komentirat će mnogi. Međutim, oba naselja što se nazivaju Lošinj, Veli i Mali, nalaze se na istom otoku – Malom Lošinju. Nema ni tu problema. Uostalom, na otoku Braču nema naselja što nosi naziv otoka. Ipak, Sokolić problematizira, pa piše:


»Otkad je napravljen prokop na Privlaci, postoje i polemike o tome kako nazvati nove dijelove otoka Lošinja. Po jednima sjeverni bi dio trebalo nazvati po najvećem mjestu, kako je to uobičajeno kod ostalih jadranskih otoka, a to znači – otok Nerezine. Drugi, pak, zagovaraju opciju da sjeverni dio bude otok Veli Lošinj, a južniji, manji, otok Mali Lošinj. Napominjem da su mjesta Mali i Veli Lošinj oba na južnom dijelu!«


Rasprave o nazivima, zacijelo, još dugo neće biti. Mi priznajemo samo jedan otok – Lošinj! A on već godinama ne postoji.