Zagađenje mora

Onečišćenje u uvali sv. Martin na Lošinju

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Laboratorijska analiza uzorka potvrdila je prisutnost enterobakterijeSve su učestalije primjedbe građana i gostiju Lošinja na onečišćeno more u uvali Sv. Martin na istočnoj obali Lošinja, ponekad i na smrad koji se ondje osjeća u zraku. Ne misli se pritom na najuvučeniji dio uvale koji služi kao lučica, već na ostatak uvale, gdje je kupalište kojemu gravitira velik broj stanovnika i gostiju.


U subotu je za kupanje zatvoren dio ovog područja, nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a proveo epidemiološki izvid i utvrdio prisutnost, kako je navedeno, »pjenaste tekućine neugodnog mirisa koja pliva po površini«.


Laboratorijska analiza uzorka potvrdila je prisutnost enterobakterije.
U fokusu je komunalno društvo »Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj«, koje je obavilo pregled s plovila, angažirali su ronioca, ispitali ispravnost nedavno izgrađenog podmorskog ispusta na nedalekom Kijcu, a u sustav pustili natrijev fluorescin koji služi kao marker flourescentne zelene boje, a pokazalo se da na ispustu nema oštećenja.


– Podmorski ispust Kijac dug je 900 m i završava na dubini od 69 m, otpadna voda ispušta se kroz mlaznice koje su postavljene okomito na os cjevovoda na dionici od zadnjih 170 m ispusta što osigurava da se »oblak« zagađenja rasprši u što većem volumenu morske vode i tako razrijedi – primarno razrjeđenje.


Zbog površinskog sloja toplije morske vode, manje gustoće, debljine 15-20 m oblak zagađenja ne izlazi na površinu već se zadržava na većim dubinama gdje se dodatno razrjeđuje djelovanjem morskih struja i odumiranjem bakterija (oko 90 posto bakterija izumre za sat i pol) zbog dezinfekcijskog djelovanja soli u morskoj vodi.


Jedina opasnost da otpadna voda završi u priobalju je da se mehanički ošteti ispust na dubinama do oko 20 m – sidrom, koćom ili sl., što se dogodilo u dva navrata prije nekoliko godina na ispustu u Velom Lošinju te na ispustu na Čikatu, ističu u »Vodoopskrbi i odvodnji« te dodaju da se kao mogući izvor onečišćenja posebno istražuje ispust oborinske odvodnje koji prikuplja oborinsku vodu s dijela naselja Zagazinjine i završava na obali između uvale sv. Martin i plaže Bojčić.