Radovi

Od ponedjeljka promet Krčkim mostom jednim trakom

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Treća faza sveobuhvatne sanacije kolnika i gornje konstrukcije mosta, projekta vrijednog ukupno 55 milijuna kunaPromet vozila Krčkim mostom od ponedjeljka, 4. listopada, odvijat će se samo jednim prometnim trakom, uz regulaciju semaforima, zbog nastavka radova na sanaciji mosta, započete još prije godinu dana, najavljeno je iz Hrvatskih autocesta (HAC).


Od ponedjeljka započinje treća od četiri faze sanacije kolnika i gornje konstrukcije mosta, projekta vrijednog ukupno 55 milijuna kuna, u sklopu kojeg je do lipnja ove godine obnovljen kolnik i gornja konstrukcija velikog luka, a sada je na redu obnova kolnika malog luka mosta. Radovi su bili obustavljeni tijekom turističke sezone, kako bi se osigurao nesmetan protok vozila.


Iz HAC-a poručuju kako će tijekom izvođenja radova, do lipnja iduće godine, biti postavljena dugotrajna privremena regulacija prometa na način da će za promet biti zatvoren prometni trak u jednom smjeru, a promet će se odvijati drugim prometnim trakom uz pomoć semafora, a u slučaju potrebe, u vrijeme pojačanog prometa, promet će se regulirati i ručno.
– Ističemo da je riječ o složenim radovima, nužnim kako bi most, nakon četrdeset godina od puštanja u promet, bio i nadalje siguran za prometovanje te kako bi se jedinstvena betonska konstrukcija, svojevremeno najvećeg mosta u svijetu s armiranobetonskim lukom, zaštitila od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.


Radovi su sveobuhvatnog karaktera, uključuju cijeli pomost, odnosno kompletnu obnovu konstrukcije kolničke ploče, hidroizolacije, asfalta, energetskih kanala, instalacija, pješačke staze, odvodnje i ograda mosta (zaštitna odbojna i pješačka).


Treća faza radova se odnosi na sanaciju polovine kolničke ploče iznad malog luka, zbog čega će za promet biti zatvoren jedan prometni trak iznad malog luka, dok će se promet odvijati naizmjence drugim prometnim trakom.


Na treću fazu se odmah nastavlja posljednja, 4. faza koja se sastoji u svim navedenim zahvatima na preostalom dijelu malog luka, ujedno i cijelog mosta.


Ulaskom u zimski period, a zbog potreba za izvođenjem kompleksnih radova u tehnološki propisanim uvjetima, radi postizanja projektirane kvalitete, radovi se neće prekidati i izvodit će se sve preostale faze do ciljanog završetka svih radova 5. lipnja 2022. godine, stoji u najavi HAC-a, uz poziv svim vozačima na strpljenje te da poštuju regulaciju u zoni radova.