Podsjetnik

Objavljen Nekrologij svećenika Krčke biskupije

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

U »Nekrologiju svećenika s područja Krčke biskupije od 1900. godine« su za svaki pojedini dan u godini unesena imena svih preminulih svećenika, biskupa i redovnika te otočne biskupijske zajedniceOmišaljski župnik i dekan dr. sc. Anton Bozanić, otočni svećenik iznimno zauzet na temeljitom i sustavnom znanstveno-povijesnom istraživanju te pisanom predstavljanju krčke kulturno-povijesne, pa tako i crkvene baštine, priredio je novo, zanimljivo i umnogome posebno izdanje – nekrologij iliti mrtvoslov (liber mortuorum) pokojnih biskupijskih svećenika, redovničkih svećenika te pripadnika drugih biskupija i redovničkih zajednica koji su po rođenju pripadali Krčkoj biskupiji.


U izdanju Biskupije Krk ovih je dana javnosti tako predstavljen novi Bozanićev rad – »Nekrologij svećenika s područja Krčke biskupije od 1900. godine« u kojem su, po uzoru na razne redovničke zajednice, kalendarski, za svaki pojedini dan u godini, unesena imena svih preminulih svećenika, biskupa i redovnika sa svih područja koja čine tu otočnu biskupijsku zajednicu.


Spomen i molitva


U prigodnom je slovu krčki biskup, mons. Ivica Petanjak, izrazio nadu da će netom predstavljeni nekrologij s radošću primiti svi oni koji će u njemu prepoznati mnoga njima znana imena, »kao i oni mlađi koji žele graditi na onome što su njihova starija braća započela«.
Priređivač Nekrologija, dodao je također krčki biskup, namijenio ga je prvenstveno svećenicima – »da im bude dnevni podsjetnik i poticaj na spomen i molitvu na one koji su nam bili dragi i još žive u našim sjećanjima, ali i za prijašnje koje osobno nismo poznavali, a bili su nekada ovdje gdje smo mi sada«.


Svećeničko zajedništvo


Nekrologij ili mrtvoslov popis je pokojnika, u ovom slučaju pokojnih svećenika na području Krčke biskupije, a može ga se prirediti u obliku manjeg bibliografskog leksikona ili pak samo kratkog podsjetnika svakodnevnog spomena imena, istaknuo je u uvodnom dijelu objavljenog izdanja dr. sc. Bozanić.


Krčka je biskupija, nastavio je, od davnine obilovala duhovnim zvanjima, ponajprije biskupijskim svećenicima, ali redovnicima, počevši od drevnih benediktinaca pa do članova današnjih, na kvarnerskim otocima i dalje prisutnih redova.


Mnogi su ovdje rođeni svećenici djelovali izvan otočnog prostora, dapače, i izvan državnih granica. Pastoralnu brigu za vjernike redovito su vodili biskupijski svećenici dok su redovnici pomagali u pastoralu prema potrebi, i uvijek bili na usluzi te u bratskom zajedništvu stvarali jedinstvo duhovnog poziva.


Ako ovaj nekrolog potakne dnevni spomen i molitvu za preminulu našu braću, ispunio je svoj cilj i makar malo utvrdio naše svećeničko zajedništvo, zaključio je Anton Bozanić, župnik omišaljski.


Umrli od 1900. do danas


Nije nam poznato da je dosad postojao nekrolog za područje cijele Krčke biskupije, ali ih imaju mnoge družbe i redovi za članove svojih redovničkih zajednica. Također su pojedine naše župe, poput Malog Lošinja, kroz povijest vodile knjige o mjesnim svećenicima, s podacima o datumu njihova rođenja i smrti, ali se tijekom vremena prestalo unositi nove podatke.


U objavljeni nekrologij sad su tako uvrštena imena i podaci svih biskupijskih svećenika, ali i redovničkih svećenika i pripadnika drugih biskupija i redovničkih zajednica koji, po rođenju, pripadaju ovom području, umrlih od 1900. godine do danas.


Priložena su također i imena svih zaslužnih svećenika, posebice biskupa iz prijašnjih razdoblja, a svakom je danu u godini posvećena jedna stranica pa se na slobodnom prostoru može dopisati ime novog člana, zaključio je dr. sc. Anton Bozanić, iz čijeg je pera samo u posljednjih nekoliko godina izašlo impresivno mnoštvo vrijednih, sadržajnih i zanimljivih izdanja, među ostalim i onih monografskog tipa, posvećenih kulturno-povijesnoj i sakralnoj baštini svih dijelova otoka Krka.