Jubilarno izdanje

Na Lošinjskim danima bioetike okupilo se više od 130 znanstvenika i studenata

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Na Lošinju započelo jubilarno, 20. izdanje znanstveno-kulturne priredbe koja je okupila sudionike iz desetak zemalja.Po dvadeseti put priređeni su Lošinjski dani bioetike, znanstveno-kulturna priredba u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatskog bioetičkog društva te Grada Malog Lošinja, a u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Fakultetom hrvatskih studija u Zagrebu te Udruženjem studenata filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.


Ove godine sudjeluje više od 130 znanstvenika i studenata iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Grčke i Kanade.


Četverodnevni program u hotelu Aurora sastoji se od međunarodnog simpozija »Integrativna bioetika i nova epoha«, tzv. okruglog stola »Hrvatska i GMO: od creskog Apela do saborske Deklaracije«, studentske bioetičke radionice »Sloboda i zdravlje«, a priredba ima i umjetničke programe – plesnu radionicu »Ples sjena« te koncert braće Ratka i Radiše Teofilovića – ta točka programa jedina je izvan hotela, i to u Muzeju Apoksiomena večeras u 20.30 sati.
Prvo predavanje u službenom programu Lošinjskih dana bioetike imao je Hrvoje Jurić na temu dosadašnjih 20 skupova.


Foto Bojan Purić


Osim Jurića, na otvaranju su govorili Ivica Kelam iz Hrvatskog bioetičkog društva, Anto Nedić uime Grada Malog Lošinja, Ivo Džinić s Fakulteta hrvatskih studija, Ante Čović iz Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Snježana Baljak uime hotelske tvrtke Jadranka, ali i predstavnici bioetičkih udruga iz susjednih zemalja, i to Hajdar Arifagić iz BiH, Nevena Divac iz Srbije i Dejan Donev iz Makedonije.


Lani su Lošinjski dani bioetike bili priređeni u neuobičajenom, kasnoljetnom terminu i to u hotelu Punta u Velom Lošinju, a 2020. godine uopće nisu održani.