Priznanje

Mali Lošinj najbolji mali grad u 2021. u kategoriji gospodarstva

Portal Novi list

Gradonačelnica Ana Kučić preuzima priznanje

Gradonačelnica Ana Kučić preuzima priznanje

Mali Lošinj u odnosu na ostale finaliste ističe po prosječnome dohotku po stanovniku od 35107 kuna i prosječnim izvornim prihodima po stanovniku od 6600 kunaNa Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su održani u Novom Vinodolskom 21. i 22. listopada, održana je dodjela priznanja Najboljim gradovima u 2021.godini.


Grad Mali Lošinj pobjedu je odnio kao mali grad u kategoriji gospodarstva, dok je isto tako bio finalist i u kategoriji najboljeg malog grada za život.


Istraživanje koje su proveli Jutarnji list, portal gradonačelnik.hr i agencija Ipsos pokazalo je kako se Mali Lošinj u odnosu na ostale finaliste ističe po prosječnome dohotku po stanovniku od 35107 kuna i prosječnim izvornim prihodima po stanovniku od 6600 kuna, dok je po prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika (312) unutar ‘top 10’.
Na području Grada Malog Lošinja nema prireza. Isto tako, prepoznati su glavni aduti Malog Lošinja poput poticanja poduzetništva, olakšica gospodarstvenicima za vrijeme pandemije te brojnih ulaganja u poljoprivrednu i turističku infrastrukturu.


Gradovi su u ovoj kategoriji izbora rangirani na temelju pokazatelja za 14 kriterija, dijelom naslonjenih na proračunsku gospodarsku politiku gradova, a dijelom na njihove ukupne ekonomske pokazatelje, koji su uzeti u obzir u ovom istraživanju. Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema metodologiji Vlade.


Uz Mali Lošinj, finalisti u kategoriji gospodarstva malih gradova bili su Komiža, Krk, Hvar i Varaždinske Toplice. Uz ovo vrijedno priznanje, Mali Lošinj bio je finalist i u kategoriji najboljih malih gradova za život.


„Iznimno mi je drago preuzeti ovo priznanje jer ono je vjetar u leđa i poticaj svima nama u jednom malom, otočnom gradu koji se trudimo osigurati gospodarstvenicima i građanima što bolje uvjete za rad i život, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa.


Ovo je priznanje rezultat rada svih naših stanovnika, gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika kojima zahvaljujem na suradnji i doprinosu!“ izjavila je malološinjska gradonačelnica Ana Kučić prilikom preuzimanja priznanja.