Prkose koroni

Krčko ljeto donosi 17 događanja, ali bez stranih izvođača, više je novina

Mladen Trinajstić

Foto TZ Grada Krka

Foto TZ Grada Krka

Program 64. Ljetnih priredbi obuhvatit će niz kvalitetnih i atraktivnih glazbenih nastupa, više pomno biranih kazališnih predstava te zanimljive izložbeKRK – Iako je i predstavnicima Centra za kulturu Grada Krka ovozimska koronom uzrokovana »organizacijska karantena« pomrsila planove povezane s pripremom i organizacijom Ljetnih priredbi, normalizacijom prilika te oživljavanjem i stabilizacijom »ljudskih, ali i financijskih tokova«, krčki su kulturnjaci i za ovu sezonu ipak uspjeli posložiti prilično bogat, kvalitetan i raznovrstan program kojim će biti održan kontinuitet jedne od najdugovječnijih i nacjenjenijih takvih priredbi u našoj zemlji.


– Istini za volju, zbog neizvjesnosti dosadašnjeg, kao i razdoblja koje je pred nama, ali i još uvijek dijelom važećih ograničenja po pitanju prekograničnih putovanja, bili smo prisiljeni odustati od ugošćavanja svih inozemnih izvođača kojih je, kao i prethodnih godina, u prvotno planiranom hodogramu ovogodišnjih Ljetnih priredbi trebalo biti podosta, predstavila nam je Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu.


Otvara Mimika orkestar


Kao i u svojim dosadašnjim izdanjima, i program 64. po redu Ljetnih priredbi obuhvatit će niz kvalitetnih i atraktivnih glazbenih nastupa, više također pomno biranih scenskih, odnosno kazališnih predstava (uključujući i one namijenjene mališanima), tako i ništa manje zanimljiv i našeg ponosa vrijedan slijed izložbenih predstavljanja koja će, po običaju, tijekom cijelog ljeta u gradskoj galeriji Decumanus također činiti sastavnicu programa tog našeg ljetnog kulturnog festivala.

Ističući da na krčkoj Sceni Zidine (u dvorištu OŠ Frana Krste Frankopana) ljubitelji kulture u scenskim izvedbama najprije Zijaha Sokolovića, a potom i glumaca Kerekesh teatra mogu uživati već 6., odnosno 8. srpnja, Parentić je najavila da će sama svečanost formalnog otvorenja 64. Ljetnih priredbi u Frankopanskom kaštelu na Kamplinu biti upriličena u petak 10. srpnja.


– Te će se večeri, naime, s početkom od 21.30 sati u tom dojmljivom povijesnom prostoru svim domaćim, ali i vjerujem brojnim gostujućim ljubiteljima glazbe, nakon kraćeg formalnog čina otvorenja te cjeloljetne kulturne manifestacije, predstaviti Mak Murtić i brojni članovi njegova »Mimika orkestra« s kojim Centar za kulturu već neko vrijeme dobro surađuje, naglašava čelnica te gradske kulturne ustanove.


Do karata što ranije


Tijekom ljeta, sve do 20. kolovoza do kada će se na Sceni Zidine izmjenjivati glazbeni i kazališni programi, bit će upriličeno 17 programa od kojih će svi glazbeni biti s besplatnim ulazom, najavila je Maja Parentić koja je detaljniju prezentaciju cjelovitog, u konačnici vrlo bogatog programa ipak ostavila za dane i tjedne koji će uslijediti.


Ravnateljica krčkog Centra za kulturu istakla je i da će auditorij svih koncertnih, ali i kazališnih zbivanja koja će se redom održavati na prostoru Scene Zidine, zbog zdravstveno-preventivnih razloga, biti ograničen, i to na najviše 150 mjesta.


Jedna od fotografija podjeæanja na krèko ljeto a koja æe odskora biti predstvljena u galeeriji Decumanus, kao dio izložbe MI.18 (TZ GRADA KRKA, 09.11.2018)


Novina u odnosu na dosadašnje Ljetne priredbe bit će i ta da će se gledatelji pozivati da, kako za one besplatne, glazbene, tako i za kazališne predstave za koje će se ulaznice naplaćivati, karte ne kupuju (ili preuzimaju) u zadnji tren, na samom ulazu u prostor njihova izvođnja, već da ih u danima prije samih izvedbi preuzmu (ili kupe) u galeriji Decumanus.


Razlog tome je nastojanje da pod svaku cijenu izbjegnemo nepotrebno okupljanje velikog broja ljudi, odnosno pojavnosti svih nepotrebnih »miješanja« posjetitelja naših manifestacija, a zbog svima nam znanih okolnosti i potrebe provedbe zaštitnih mjera kojih će se organizatori strogo pridržavati, završila je Parentić.


Čak šest izložaba


Kao i uvijek, i ovog će ljeta izlagački dio programa uklopljenih u Ljetne priredbe – onaj koji će se odvijati u Decumanusu, biti važan segment te manifestacije. Ondje se tijekom sezone planira upriličenje čak šest izložaba, među kojima i onih koje su povezane u novo izdanje našeg Link-In-Art projekta.


Ipak, možda najambiciozniji program u tom galerijskom prostoru odvijat će se u drugoj polovici kolovoza, kao svojevrsna nadopuna regate tradicijskih plovila Krčka jedra, najavila je Maja Parentić.


Jedna od fotografija podjeæanja na krèko ljeto a koja æe odskora biti predstvljena u galeeriji Decumanus, kao dio izložbe MI.18 (TZ GRADA KRKA, 09.11.2018)


U to će vrijeme, na dva tjedna, Decumanus »zaposjesti« izložba tehničkih crteža Velimira Salamona nazvana »Terce jadranskih brodica« u sklopu koje će biti predstavljeni nacrti i planovi gradanje jadranskih bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i svih ostalih tradicijskih plovila.


Svim ljubiteljima mora te štovateljima maritimne baštine i pomorske kulture, kroz uistinu nesvakidašnji postav, ondje će se predstaviti inženjer, doktor znanosti, ali i filozof te »pjesnik broda« Velimir Salamon.


Spomenuta će izložba, kao dio Programa međunarodne kulturne suradnje Hrvatska-Crna Gora, po završetku njena krčkeg predstvljanja biti postavljena i susjednoj nam zemlji, a dogodine možda i u Turskoj, završila je Maja Parentić.