Borba s virusom

Htjeli bi strože mjere: Krčani traže online nastavu i “zauzdavanje” sporta i udruga

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

U posljednjih 14 dana zabilježeno je 149 novih pozitivnih slučajeva čime se Krk svrstao među najugroženije regije, stoga Krčani traže online nastavu za više razrede osnovne i srednju školu te obustavu svih izvanškolskih aktivnosti, treninga, natjecanja te aktivnosti otočnih udrugaZbog sve izraženijih pokazatelja da se pandemija koronavirusa posljednjih tjedana sve ubrzanije počela širiti i među žiteljima Bodulije, ovog je tjedna održana koordinacija svih lokalnih Stožera civilne zaštite na otoku Krku. Kako smo doznali od krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, kojeg su proljetos, tijekom prvog vala širenja te virusne bolesti njegovi kolege imenovali koordinatorom svih otočnih Stožera, ovotjedni je skup rezultirao složnom odlukom svih krčkih »civilnozaštitnih« tijela da se prema Županijskom i Nacionalnom stožeru CZ-a uputi poziv za odobravanjem proglašenja osjetno strožih mjera za cijeli otok Krk.


– Na koordinacijskom skupu u kojemu je uz čelnike lokalnih stožera sudjelovala i voditeljica otočne ispostave epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Lovorka Nemet Strčić razmotrena je trenutačna epidemiološka situacija na našem otoku koja, po svim dostupnim parametrima, po pitanju raširenosti obolijevanja od COVID-19 više baš i nije zadovoljavajuća, rekao je Vasilić. U analizi trenutačne situacije provedenoj s nadležnom epidemiologinjom, predstavnici svih sedam krčkih lokalnih jedinica doznali su da je u posljednjih 14 dana kumulativna incidencija te bolesti postala zaista velika, u rangu koronavirusom najugroženijih hrvatskih regija.


Na 21.085 žitelja, koliko ih je, prema posljednjim pokazateljima Državnog zavoda za statistiku, naš otok imao koncem 2019. godine, samo u posljednjem dvotjednom periodu zabilježili smo 149 novih pozitivnih slučajeva. A to je, kad se gleda taj pokazatelj kumulativne incidencije, brojka koja nam govori da bi na stotinu tisuća stanovnika otok Krk zapravo danas imao 706 oboljelih. To su neupitno pozamašne i donekle zabrinjavajuće brojke te smo u takvim okolnostima zajednički zaključili da jednostavno – moramo reagirati, zaključio je Vasilić.


Lokalna transmisija
Predstavljajući nam predložene korake postroženja preventivnih mjera koje bi se, po mišljenju članova Koordinacije, odskora na cijelom otoku trebale početi primjenjivati, Vasilić kaže da je regionalnom i Nacionalnom stožeru tako već upućen poziv za donošenjem odredbi slijedom kojih bi se nastava u svim otočnim školama u čim skorijem roku trebala započeti provoditi u online obliku. – Zbog izražene lokalne transmisije te bolesti i spoznaja da se zaraza sve brže i vidljivije počinje širiti među školarcima, ali i na radnim mjestima unutar većih tvrtki, imamo stav da se u nas zapravo istoga trenutka trebaju početi provoditi strože mjere.


Prema prijedlogu s Bodulije netom odaslanom nadležnima, online nastava trebala bi biti organizirana za sve krčke srednjoškolce, ali i polaznike viših razreda osnovnih škola. U školama bi se nastava ipak i nadalje nastavila provoditi za polaznike nižih razreda osnovnih škola, a »uživo« bi se nastavili provoditi i odgojno-obrazovni procesi za korisnike dječjih vrtića. Najmlađu bismo djecu zasad izuzeli iz postroženih mjera zato što ocjenjujemo da bi obustava provođenja takvih odgojnih i obrazovnih programa uvelike otežala svakodnevicu njihovih roditelja, posebice onih koji rade i kojima bismo tad stvorili dodatne probleme povezane s potrebom organiziranja brige o djeci za trajanja njihova radnog vremena.


Zatvaranje svih »lokalnih servisa«

Razgovori i analize koje smo vodili s našim epidemiolozima ne ostavljaju nam druge mogućnosti negoli poduzeti korake na pooštravanju dosadašnjih pravila, među ostalim i onih koja za cilj imaju izolaciju, odnosno fizičko udaljavanje žitelja našeg otoka, pa tako i kroz zatvaranje svih onih »lokalnih servisa« koje svom stanovništvu pružaju Gradska i općinske uprave, ustvrdio je krčki gradonačelnik s kojim po tom pitanju stajališta dijele i svi ostali njegovi krčki kolegice i kolege.

Što manje okupljanja


Na istom koordinacijskom skupu razmatrala se i namjera obustave provođenja svih izvanškolskih aktivnosti, organiziranja treninga i sportskih natjecanja, odnosno svih aktivnosti otočnih kulturnih, sportskih i udruga civilnog društva koje su se u dosadašnjim okolnostima u jednom dijelu ipak nastavile provoditi u sportskim objektima, društvenim prostorijama i domovima diljem otoka Krka. Govorili smo i o zatvaranju prostora u vlasništvu jednica lokalne samouprave, a koji su korišteni za takve svrhe. I u tom smislu otočani nadležnima predlažu najstrože moguće mjere, dok će se za sva ostala »okupljališta« – ona na kojima je sukladno propisanim mjerama i odredbama Nacionalnog stožera kakva-takva društvena živost i dalje dozvoljena – ići k strogom i dosljednom provođenju odredbi da se za svakog korisnika takvih prostora mora osigurati najmanje četiri četvorna metra prostora uz poštovanje svih onih i dosad propisanih mjera nošenja zaštitnih maski i držanja udaljenosti.


Od predstavnika Županijskog i Nacionalnog stožera očekujemo vrlo brz odgovor, a sve kako bismo željene mjere mogli odmah početi i primjenjivati, zaključio je Vasilić.