Osnivačka skupština

Franjo Toić upravitelj energetske zadruge “Apsyrtides”

Walter Salković

Goto Walter Salković

Goto Walter SalkovićU palači Moise održana je osnivačka skupština energetske zadruge »Apsyrtides« koja želi okupiti većinu lokalnih dionika uključenih u energetsku tranziciju cresko-lošinjskog otočja.


Za početak se u zadrugu uključilo 29 osnivača, 20 fizičkih i 9 pravnih osoba, te je jedinstvena u Hrvatskoj upravo po tome što su među njima dva grada, Cres i Mali Lošinj, javne institucije, akademska zajednica, udruge, poduzetnici i tvrtke, ali i građani.


Dr. Ugo Toić, predsjednik Skupštine, podsjetio je na važnost koju zelenom gospodarstvu, pa time i energetskim zadrugama daje Europska unija koja u novom financijskom razdoblju planira uložiti iznimno velika sredstva u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.
Stoga je Toić objasnio da je misija novoosnovane zadruge djelovati kao pokretač i katalizator tranzicijskih inicijativa za čiji je uspjeh potrebno uključiti veliki broj dionika, poglavito građana, sudjelovati u proizvodnji čiste energije, te informirati i podizati svijest otočne zajednice o pitanjima vezanim uz energetsku tranziciju.


U nastavku je za upravitelja Zadruge izabran Franjo Toić koji je kao prve projekte koje zadruga planira pokrenuti naveo solarnu elektrana Porozina nominalne snage 500kW, te razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića u Cresu.