Po 16. put

Fešta od presnaci u Korniću protekla u slavlju i uživanju tradicionalne slastice

Mladen Trinajstić

Foto M. Kirinčić

Foto M. Kirinčić

Kornićarska Placa ponovo ugostila manifestaciju koja slavi uživanje u tradicionalnoj slastici s otoka KrkaU organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić i potporu Mjesnog odbora Kornić te Turističke zajednice Grada Krka, na kornićarskoj je Placi održana još jedna, sad već šesnaesta Fešta od presnaci.


Slavlje i uživanje te tradicionalne slastice koju otočanke, ali i ne samo one, spravljaju od mladog ovčjeg sira i tek još nekoliko popratnih »sirovina«, svaka po svojoj obiteljskoj recepturi, članovi Katedre Čakavskog sabora priređuju u čast tog za cijeli otok Krk tipičnog i prepoznatljivog kolača, ali i s ciljem predstavljanja i promoviranja njegovih brojnih inačica, više ili manje sličnih slastica kakvima se, baš kao i Kornićarke, stoljećima s punim pravom ponose domaćice iz naše šire regije, pa čak i mnogih od otoka Krka i Kvarnera udaljenijih djelova naše zemlje.


Feštu su, po običaju, mantinjadom otvorili domaći sopci – Darko Dujmović i Željko Braut, a uz predsjednika Katedre Čakavskog sabora Kornić Damira Kremenića, okupljene je pozdravio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Izlagače i sve okupljene nije propustio pozdraviti niti načelnik Općine Vinodolske Daniel Grbić, član KUD-a Bribir koje je ujedno i stalni »gostujući sudionik« ove gastronomske manifestacije.
Osim otočanki koje su na kornićarsku placu donijele svoje slatke presnace – predstavnica obitelji Dujmović-Vančina, Braut i Drpić – svoje su slatke i mirisne adute u istoj prilici predstavili i slastičarski znalci malinskarske konobe Intrada, a svoj slani bribirski prisnac i članice i članovi već spomenutog KUD-a Bribir. Uz njih, predstavnici udruga Baštinica iz Otočca prezentirali su svoje slatke »Barbarine Glagoljačiće«.