Pudarica

Divna plaža u Barbatu na Rabu: Ponekad je manje više, a priroda i njene ljepote dovoljne za zadovoljstvo

Robert Šimonović

Dugom cestom koja služi i kao besplatno parkiralište stići ćete ravno do plaže, a može joj se lako pristupiti i morskim putem. Na plaži vas očekuje sitni, fini pijesak i čisto more modrozelenkaste boje. Plaža je čitav dan okupana suncem, a načuli smo kako su večernji zalasci spektakularniNakon što smo Rab prošli »uzduž i poprijeko« (možda malo više uzduž, nego poprijeko), zaputili smo se prema trajektnom pristaništu Mišnjak na južnom dijelu otoka. No, do polaska trajekta ostalo je još nešto vremena, pa zašto se prije odlaska u Rijeku ne okupati još jednom?


U mjestu Barbat nalazi se ciljno odredište – plaža Pudarica. Prvo ćemo malo o Barbatu, a zatim o predivnoj plaži Pudarica koja zaustavlja dah i pruža svima prijeko potreban osjećaj mira i spokoja. Naravno, pod uvjetom da se uspijete prepustiti trenutku i dopustiti sebi samima osjetiti ljepotu i čari ovog idiličnog mjesta.


Brdo važno koliko i more


Barbat je malo rapsko ribarsko mjesto okruženo šljunkovitim i pješčanim plažama te je oduvijek zbog svojih prirodnih ljepota omiljeno odredište nautičara. Lokalni stanovnici odavnina su se bavili brodogradnjom, ali i penjali na brdo iznad mora kako bi se bavili obradom zemlje i uzgojem domaćih životinja.
I upravo je to brdo za Barbaćanke i Barbaćane jednako važno ili čak i važnije od obale i mora. Na brdu svetog Damjana nalazi se ranobizantska utvrda sv. Kuzme i Damjana iz 6. stoljeća, ili barem ono što je od nje ostalo.


Foto galerija: Plaža Pudarica u Barbatu na Rabu Foto: Vedran Karuza


Utvrde su nastale za doba cara Justinijana kada su branile više od četiri hektara zemlje od potencijalnih osvajača, a u 6. stoljeću (točnije 530. godine prilikom sinode u Solinu) prvi put u izvorima nailazimo na spomen rapske biskupije.


Običaji i tradicija ovdje su vrlo važni i do njih se drži. Svakog 16. srpnja u Barbatu, u lokalnoj crkvi sv. Stjepana, obilježava se proslava blagdana Karmenica ili blagdana Gospe od brda Karmel i tako već 304. godinu zaredom.


Nakon mise posvećene Majci Božjoj Karmelskoj, okupljeni se spuštaju do mjesne škole gdje se zabavljaju uz živu glazbu i bogatu gastronomsku ponudu. Mi smo ovoga puta ipak odlučili spustiti se do plaže i napisati tekst upravo njoj u čast.


Manje je više


Plaži Pudarica lako je prići. Poprilično dugom cestom koja ujedno služi i kao parkiralište (možda nije idealno, ali je barem besplatno), stići ćete ravno do plaže, a može joj se lako pristupiti i morskim putem.


Pri dolasku na plažu očekuje vas sitni, fini pijesak i čisto more modrozelenkaste boje. Plaža je čitav dan okupana suncem, a načuli smo kako su večernji zalasci spektakularni. Iskusno oko s plaže će u daljini uočiti stari dio grada Raba do kojeg dopire pogled.Ne može se reći da ćete ovdje pronaći »hrpu zabavnih sadržaja«, ali nekada se na plaže dolazilo kako bi se uživalo u moru, suncu i izležavanju, što bi trebalo biti sasvim dovoljno. A upravo je ova plaža za takvo što savršena.


Sreli smo Izabelu i Ivana iz Njemačke koji su se došli opustiti s kćeri Lolom. Dobrih 5 do 10 minuta razgovarali smo na engleskom jeziku da bi nakon toga shvatili da naši sugovornici znaju i hrvatski.


Odlična za djecu


– Plaa je predivna i idealna za godišnji odmor. Došli smo se odmoriti i uopće nam ne nedostaje zabavnih sadržaja jer se ovdje jednostavno ne dolazi radi toga. More je čisto, niti pretoplo niti prehladno, sunca ima, pješčana je plaža… Što će ti više od toga, rekli su nam kroz smijeh.


Malo dalje od njih zetekli smo Borisa u igri s četvero djece. Boris junior, Maša, Lara i Matej bili su oduševljeni što će ih slikati fotograf Novog lista i što će svoju fotografiju moći pronaći u novinama.


Boris nam je otkrio da je doputovao iz dalekog Beograda, a na otok Rab došao je u posjet bratu koji se oženio Rabljankom i odlučio tamo pustiti korijene i izgraditi vlastiti život. Nismo točno shvatili jesu li djeca Borisova ili bratova, ali u svakom slučaju, Borisu bi trebalo odati priznanje za uspješno snalaženje s čak četvero djece za koju se činilo kako im ništa ne nedostaje.Igrali su se lopaticama i grabljicama, radili kule od pijeska i veselo pozirali za našu fotografiju. Boris nam je otkrio kako na Pudaricu dolazi već više godina zaredom, a i to da je Pudarica nekada bila trajektno pristanište.


Solidne cijene


– Što se cijena tiče, one su solidne, čovjek bi uvijek volio da su malo niže, naravno, ali sve u svemu itekako su podnošljive, rekao nam je upirući prstom prema ugostiteljskom obrtu Pudarica, vlasnika Josipa Godinića.


I zaista, cijene burgera variraju od 30 do 37 kuna, cijena hot doga iznosi 22 kune, cijene ćevapčića, ražnjića, kobasice, kao i male pržene ribe su 55 kn, dok su najskuplje frigane lignje – za njih je potrebno izdvojiti 75 kuna.Zasladiti se možete Ledo sladoledima, među kojima su najskuplji King sladoledi – ravno 20 kuna. Macho sladoled platit ćete 15 kuna, Kontiki 10, Snjeguljicu 9 i Rumenka 8 kuna. Što se pak napitaka tiče, macchiato i cappucino možete popiti po pristupačnoj cijeni od 9 kuna, a za pola litre točenog piva potrebno je izdvojiti 24 kune.


Kao što smo napomenuli, na plaži nećete pronaći »zabavne sadržaje«, ali možete iznajmiti ležaljku za 30 i suncobran 20 kuna cijeli dan. Na plažu su postavljeni koševi za smeće, nije dopušteno dovoditi kućne ljubimce, paliti vatru ili kampirati.


Izrazito je važno ostaviti okoliš onakvim kakvim smo ga zatekli. Kabine za presvlačenje su dostupne, a 30 sekundi tuširanja stoji dvije kune, navodno kako bi se uštedjelo nepotrebno istjecanje vode.


Sve u svemu, ponekad je manje više, a priroda i njene ljepote dovoljne da bi se čovjek opustio i osjetio zadovoljstvo, mir i spokoj.