29. izdanje

Počeli Dani Frane Petrića: Cres okupio filozofe iz cijelog svijeta

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

U hotelu Kimen održavaju se 29. Dani Frane Petrića koji će se sastojati od dva simpozija, te niza pratećih događanja, a najavljeno je sudjelovanje stotinjak znanstvenika iz sedamnaest zemaljaNakon prošlogodišnjeg izostanka zbog korona-krize filozofi iz raznih dijelova svijeta ponovno su se okupili u Cresu, rodnom mjestu velikog renesansnog mislioca Frane Petrića.


U hotelu Kimen održavaju se 29. Dani Frane Petrića koji će se sastojati od dva simpozija, te niza pratećih događanja, a najavljeno je sudjelovanje stotinjak znanstvenika iz sedamnaest zemalja svijeta.


Prvi dio Petrićevih dana posvećen je temi »Istok – Zapad: komparativna filozofija i svjetska situacija«, a drugi nosi naziv »Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu«. Od pratećih događanja najavljena su javna predavanja, okrugli stol, te predstavljanja recentnih izdanja knjiga povezanih s temom.
Prvo javno predavanje, dan uoči svečanog otvaranja manifestacije, održao je u Velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres prof. dr. Nevad Kahteran s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.


Svoje izlaganje o talijanskom i europskom pogledu na arapski svijet i islam posvetio je nedavno preminulom talijanskom islamistu Massimu Campaniniju. Drugo javno predavanje bit će u srijedu navečer u Palači Moise gdje će dr. Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta u Splitu govoriti o simbolima Mediterana.


Međunarodnu znanstveno-kulturnu manifestaciju Dani Frane Pertića već tri desetljeća u Cresu organizira Hrvatsko filozofsko društvo u suradnji s Gradom Cresom, a pokrovitelji su predsjednik Zoran Milanović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Primorsko-goranska županija.