OŠ Fran Krsto Frankopan

Brojna generacija prvaša: Slatke brige oko prostora u Krku

Mladen Trinajstić

Polaznici 1.b razreda, jednog od tri odjeljenja prvašića u Krku / Foto Mladen Trinajstić

Polaznici 1.b razreda, jednog od tri odjeljenja prvašića u Krku / Foto Mladen Trinajstić

OŠ »Fran Krsto Frankopan« u Krku broji čak 853 učenika, 55 više nego prošle nastavne godine, među kojima su čak 63 prvašaPočelo je, počelo! I za osnovce s otoka Krka, tako i za ondje nikad brojnije prvašiće, počela je nova nastavna godina.


Inicijalna okupljanja, nekima i upoznavanja s novopečenim razrednim kolegicama i kolegama, u svim otočnim školama protekla su na najbolji mogući način, osobnim sudjelovanjem mališana na nastavi koja je, kako to obično i biva tijekom prvog dana, uglavnom proticala u sažimanju ljetnih dojmova i postupnom, ležernošću obojenom vraćanju osnovaca u redovni »radni ritam«.


»Inflacija« osnovaca


Nikad brojniju generaciju novopečenih prvaša u svoje su redove primili u krčkoj, matičnoj školskoj jedinici OŠ »Fran Krsto Frankopan« u Krku, koja će, kako nam je predstavio njen ravnatelj Serđo Samblić, ove godine sveukupno brojiti čak 853 učenika, 55 više nego na početku prošle nastavne godine.
Najveći doprinos, posebice na otocima, dobrodošloj »inflaciji« osnovaca dala je upravo matična šklola u gradu Krku u kojoj su ove godine u školske klupe zasjela čak 63 prvaša, mališani čija je brojnost školske logističare dovela u slatke, ali i ozbiljne probleme prostorne prirode, i to zbog potrebe iznalaženja prostora nužnog za održavanje nastave unutar 19 razrednih odjeljenja, među kojima tri razreda prvaša te jednako toliko paralelnih razrednih odjela polaznika četvrtih, odnosno šestih razreda.


Što se pak ostalih područnih škola koje djeluju u okrilju OŠ »Fran Krsto Frankopan« tiče, najbrojniji razred prvaša je u školske klupe zasjeo u Krku susjednom Vrhu, gdje su upisana 22 polaznika jednog njihova razrednog odjela.


Devetnaest prvaša školskim vodama brodi i u PŠ-u Punat, dok je u Baški prvi školski dan u veselju odradilo njih 13, u Vrbniku 11.


U preostale dvije školske matice, onoj omišaljskoj »pod« kojom djeluje i PŠ Dobrinj, u novu je nastavnu godinu krenuo također pozamašan broj đaka.


Omišaljska škola, predstavio nam je njen ravnatelj Žarko Žarković, broji 333 osnovca, među kojima i 48 prvaša.


Dva razredna odjela tako su sa sveukupno 28 đaka formirana u Omišlju, dok je jedan razred prvaša, s njih dvadesetero, formiran u Dobrinju.


U trećoj osnovnoj školi na otoku Krku, OŠ Malinska-Dubašnica, prvi nastavni dan je odradilo 30 prvašića podijeljenih u dva razredna odjeljenja. Ta krčka škola, rekla nam je ravnateljica Nedeljka Turčić, na početku školske godine 2021./2022. sveukupno broji 271 polaznika.


Dječje predstave


Prvi školski dan, nakon upoznavanja prvaša s njihovim novim školskim rutinama, u krčkoj školi je obogaćen kazališnom predstvom koju su u školskom dvorištu za sve učenike nižih razreda izveli glumci pulskog teatra Naranča.


Nakon što je pred koji dan za krčke predškolce od iste kazališne kuće ondje izvedena dječja predstava »Ljepotica i zvijer«, danas je kao dar Centra za kulturu Grada Krka ondje besplatno izvedena i mališanima prilagođena izvedba predstave »Vitez željeznog srca«.


Radi se o predstavama koje su, kao dio dječjeg programa Ljetnih priredbi, trebale biti izvedene ove sezone, ali i koje su, zbog tenzija koje su u javnom prostoru tad počeli stvarati pojedinci iz antivakserskih i »antimaskerskih« krugova (nezadovoljni obvezom poštovanja propisanih protuepidemijskih mjera), organizatori odlučili odgoditi i prebaciti za prve rujanske dane.