Drugačiji specijaliteti

Bljak fest na omišaljskoj Placi privukao brojne goste. Jednima rasle zazubice, drugima se okretao želudac

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen TrinajstićOMIŠALJ – Festival specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine, Bljak fest, vratio se na velika vrata u kalendar mesopusnih događanja na Kvarneru! Ova prepoznatljiva i originalna mesopusna manifestacija održana je jučer na omišaljskoj Placi gdje su postavljeni brojni kulinarski, ali i degustacijski punktovi na kojima su ljubitelji »bljak gastronomije« uživali u nikad većem, sadržajnijem i raznovrsnijem jelovniku, od kojeg su nekima rasle zazubice, dok se drugima istovremeno okretao želudac.


Na meniju su tako i ovog puta tražene bile delicije poput tripica, a interes je vladao i za mudima od bika te jetrom na žaru, kiselom, kao i maneštrom od nogica. Posjetitelji su mogli kušati i krakove »na bljak«, ali i originalne recepture njivičkog restorana »Rivica«: slatku broskvu, šporkic koji je predstavljala brusketa s krvavicom i toplu pijanduru. Lokalni su lovci častili pak »rogima va padeli«, a članice i članovi karnevalske udruge Kataroška predstavili su »zelenu facu« ili, kako su nam sami rekli – zeli zo dimljenimi rebrimi, njuškami i ušimi od prasca. Svim ljubiteljima slatkih delicija nudile su se poderane gaće, bljak palačinke i broskva s bijelom čokoladom.


– Ove godine kuha rekordnih deset ekipa: karnevalske udruge Babani i Omišjanski babani, Rivica, Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, udruga Obitelj za mlade, ribolovno društvo Zubatac, udruga Puntarske užance, Karnevalska udruga Kataroška, Lovačko društvo Šljuka i Udruga za narodne običaje Drivenik koji, uz hranu, s ponosom predstavljaju i Drivenik Brewery pivovaru, otkrila nam je Andrea Orlić Čutul, direktorica TZ-a općine Omišalj. Za dobru se atmosferu brinuo Dražen Turina Šajeta, te grupa Fortunal.
Pripremljeno je bilo čak šest tisuća porcija, što bi reć da omišaljsko bljak i nije bilo toliko – bljak!