Tradicija

Albinini facoli zaodjenuli vanjske zidove loparske crkve

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Albina Andreškić je zidove crkve Rođenja Blažene Djevice Marije ukrasila s čak 110 šarenih tradicijskih "francuskih" facola duboko utkanih u živote loparskih ženaDan nakon što su u Loparu uprizorene žive jasle uz zvučnu kulisu tradicionalnih božićnih pjesama u izvedbi loparskih pučkih pjevača i djece Dječjeg vrtića Pahuljica – PO Lopar, a u dvorištu škole predstavljeni božićni radovi djece DV Pahuljica i OŠ Ivana Rabljanina Rab uz veseli doček darežljivih Moto mrazova Moto kluba Rab, na prostoru oko crkve Rođenja Blažene Djevice Marije održana je jedna sasvim posebna kolekcionarska izložba u režiji čuvarice loparske baštine Albine Andreškić.


Albina Andreškić vlastitim duhom, emocijama ispunjenim sjećanjima i neporecivom ljubavlju prema rodnom kraju, premošćuje preveliki jaz između nekadašnjeg Lopara, stoljećima odanog tradiciji i težačkom trudu svojih predaka, i ovog modernog, turistički razvijenog Lopara, ponekad i nesvjesno sklonog zaboravu i bijegu od vlastitog identiteta.


I upravo ta njezina baštinarska sposobnost da “jasnije čuje odjeke blagdanskih usklika”, omogućila nam je da u ovo predbožićno vrijeme doživimo jednu originalnu izložbu postavljenu oko crkve Rođenja Blažene Djevice Marije čije je zidove Albina ukrasila s čak 110 šarenih tradicijskih “francuskih” facola duboko utkanih u živote loparskih žena.
Foto Hrvoje Hodak


– Prava je sreća u mjestu imati zaljubljenika u tradiciju i baštinu kao što je to Albina. Nismo slučajno za ovu izložbu odabrali baš crkvu U Gospoje jer se u njoj nalaze facoli koje su žene ostavljale za zavjet da se njihovi muževi i sinovi sretno vrate s plovidbe svojim kućama.


Facol kao poseban dio loparske baštine naći će svoje mjesto i u budućem interpretacijskom centru “Čovik i more”, jer su ih upravo pomorci donosili vraćajući se sa svojih “vijaža” (uglavnom iz Francuske, pa od tuda i uvriježeni naziv “francuski facol”).


Samo zajedničkim snagama i ljubavlju prema običajima i tradiciji možemo očivati taj komadić naše kulture od zaborava i prenijeti je na mlađe naraštaje.


Albini se zahvaljujemo što je dio svoje bogate kolekcije podjelila s nama, te joj želimo da s istom strašću nastavi dalje, kazao nam je Marin Mušćo u ime organizatora božićno-novogodišnjeg programa u Loparu Turističke zajednice i Centra za kulturu Lopar.


A evo što nam je nakon otvorenja ove izložbe kazala Albina Andreškić.


– Bilo mi je posebno zadovoljstvo izložiti marame upravo u crkvi Majke Božje, s obzirom da je upravo ta naša crkva poznata po brojnim zavjetnim facolima i maramama koje okružuju oltar. U mojem je postavu 110 facola, što iz obiteljskog nasljeđa, što otkupljenih.


Naime, svako toliko naiđe netko tko je čistio bakin ili prabakin ormar i u njemu pronašao stare marame/facole.


Danas se te marame više ne nose svakodnevno, osim na glavama malobrojnih miještanki koje prkose promjeni mode i čvrsto se drže “svojega”. Upravo zbog toga mi je posebno drago da sam imala priliku izložiti sve ove marame.


Svaki od ovih facola dio je povijesti kako mjesta, tako i osobne povijesti nekadašnjih vlasnica i njihovih obitelji. Svaki je poseban i svaki ima svoju priču, a na nama je da te priče otkrijemo i prenosimo dalje, poručila nam je Albina Andreškić.