KANDIDAT HDZ-a

Ostrogović: “Izgradit ćemo dječji vrtić na prostoru dječje bolnice na Kantridi”

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U Rijeci dvosmjenski rad pohađa samo 80 djece, dok se na taj način u Zadru može zbrinuti 400, a u Splitu 610 mališana. Upravo zbog EU fondova te gradove to nije koštalo ništa, a imajmo na umu da Zadar ima 30 tisuća stanovnika manje od Rijeke, rekao je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke.RIJEKA – Josip Ostrogović, kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke, predstavio je danas na Korzu dio programa koji se odnosi na djecu i mlade. Zajedno s kandidatkinjom za zamjenicu gradonačelnika Šteficom Jagić Rađom pojasnio je zašto su upravo mlade obitelji u fokusu njegove kandidature.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:


“Cijelo vrijeme se tema nedostatka vrtićkih mjesta gura u drugi plan, a nameću se teme poput kulture. Osobno nemam ništa protiv kulture, no smatram da današnje izdvajanje od 30% iz proračuna za kulturu nije realno. Sve dok mlade obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje, te moraju nalaziti alternativna rješenja kako bi zbrinuli svoju djecu jer u vrtićima nema mjesta, moj prioritet se zna”, naglasio je Ostrogović.
Istaknuo je kako su sadržaji za djecu i mlade u Rijeci posljednjih godina sustavno zanemarivani od gradske uprave. Mladim obiteljima Ostrogović želi omogućiti potporu u vidu izgradnje stanova dostupnim po ekonomski prihvatljivim uvjetima, te u formi dvosmjenskog rada dječjih vrtića, koji bi trebali potpuno ukinuti liste čekanja na upise. Prioritet će staviti i na izgradnju novih vrtića, kroz financiranje sredstvima iz EU fondova.


“Korištenjem sredstava iz EU fondova taj se problem već mogao i morao riješiti. U Rijeci dvosmjenski rad pohađa samo 80 djece, dok se na taj način u Zadru može zbrinuti 400, a u Splitu 610 mališana. Upravo zbog EU fondova te gradove to nije koštalo ništa, a imajmo na umu da Zadar ima 30 tisuća stanovnika manje od Rijeke. Nakon toga ćemo krenuti s izgradnjom novih vrtićkih kapaciteta koji će u Rijeci biti napravljeni po tržišnoj cijeni, a to je 15 milijuna kuna, a ne kao do sada 30 milijuna. Toliko je, naime, koštao vrtić na Srdočima, dok je onaj u Čavlima ili na Viškovu koštao duplo manje. Jedan od dječjih vrtića ćemo izgraditi na prostoru dječje bolnice na Kantridi, koji sadašnja vlast želi prodati. Mi ćemo taj prostor prenamijeniti i ostaviti Riječankama i Riječanima na korištenje”, odlučan je Ostrogović.


Rebalansom proračuna, nakon uvida u stvarnu potrošnju gradske uprave, odnos Grada prema mladim riječkim obiteljima potpuno će se promijeniti.
“Nigdje u strogom centru grada nemamo dječje igralište. To nisu floskule već ideje koje aktualna vlast nema, jer nema afiniteta prema mladim ljudima. Zašto riječki roditelji ne bi mogli dovesti svoju djecu na igranje na Korzo dok oni obave svoje obveze ili popiju kavu u našim ugostiteljskim objektima?”, zapitao se Ostrogović, koji je i sam otac dvoje malodobne djece.


“Trenutno 300 riječkih obitelji čeka na kupnju svog prve nekretnine, dok njih 600 čeka na najam. Uvidom u Registar nekretnina u vlasništvu Grada rijeke vidljivo je kako se to može riješiti. Primjerice, postoji velika površina na Školjiću gdje sad aktualna vlast parkira autobuse, dok na Gornjoj Vežici postoji područje s preko 60 tisuća metara četvornih gradskog zemljišta. Na tim zemljištima napravit ćemo sve preduvjete za izgradnju građevina koje će bit namijenjene onima koji žele unajmiti ili kupiti svoju prvu nekretninu”, izjavio je Ostrogović.


Podsjetio je kako je ulaganje u mlade ustvari ulaganje u budućnost, jer oni svojim radom i životom u Rijeci donose napredak cijele zajednice.
“Mijenjamo fokus – nakon 16. svibnja Rijeka će krenuti prema tome da postane hrvatska prijestolnica sretnog života”, istaknuo je za kraj svog obraćanja kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović.