VIJEĆA NISU KONSTITUIRANA

Prijevremeni izbori bi mogli biti raspisani u Matuljima: Odluka o tome pada večeras

Hina

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Općinu Matulji vodi SDP-ov načelnik Vedran Kinkela, općinsko vijeće ima 15 članova, za većinu ih treba osmero. Koalicija SDP/HSU ima pet vijećnika, po tri imaju HDZ i NL Eni Šebalj, dva PGS, Akcija mladih i Unija Kvarnera, a po jednog Most i NL Željka Grpca.ZAGREB – U srijedu navečer znat će se hoće li se općina Matulji pridružiti Pazinu koji na jesen ide na nove, prijevremene izbore, a kolovoz će, pak, dati odgovor hoće li na takve izbore i Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija.


Posljedica je to činjenice da na lokalnim izborima ni jedna lista u njihovim vijećima i skupštinama nije uspjela osigurati potrebnu većinu, pa su koalicije neizbježne, a pokazalo se teško ostvarive.


Vidjelo se to prije tjedan dana u Pazinu kojeg očekuju novi izbori, jer nakon svibanjskih loklanih izbora, ni u trećem pokušaju nije  konstituirano Gradsko vijeće.
Hoće li isti scenarij biti i u Matuljima znat će se večeras, treća konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća sazvana je za 19 sati.


Općinu Matulji vodi SDP-ov načelnik Vedran Kinkela, općinsko vijeće ima 15 članova, za većinu ih treba osmero. Koalicija SDP/HSU ima pet vijećnika, po tri imaju HDZ i NL Eni Šebalj, dva PGS, Akcija mladih i Unija Kvarnera, a po jednog Most i NL Željka Grpca.


U prvom pokušaju konstituiranja vijeća, odnosno izbora njegova predsjednika, kandidat je bio samo SDP-ov Slobodan Juračić, no nije dobio potrebnu većinu glasova, u drugom pokušaju uz njega je bila predložena i Iva Letina (HDZ), no ni jedno nije ‘prošlo’.


U Pazinu je, gdje je nakon desetljeća IDS-ove vlasti, za gradonačelnicu izabrana Suzana Jašić (Možemo), nekadašnja stručna suradnica Gonga, na izborima za Gradsko vijeće koje ima 13 vijećnika šest je dobila IDS-ova koalicija, četiri Možemo, po jednog SDP, HDZ i LGB.


Za većinu je potrebno sedam ‘ruku’, a to se pokazalo neostvarivim, na posljednjem, trećem pokušaju konstituiranja Vijeća za predsjednika je bio predložen SDP-ov Boris Demark, no dobio je samo šest ‘ruku’, dok ih je sedam, onih vijećnika IDS-ove koalicije i HDZ-ova vijećnika, bilo suzdržano, a to znači da će se Gradsko vijeće birati na novim izborima.


Novi izbori mogući i u dvjema županijama


U istoj bi se situaciji mogle naći i Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija čije skupštine, nakon dva neuspjela, u kolovozu očekuje i treći pokušaj konstituiranja.


Splitsko-dalmatinskoj županiji na čelu je HDZ-ov župan Blaženko Boban, no ta stranka više nema većinu u skupštini. Od 47 vijećnika koalicija HDZ/HSP ima 18, Most sedam, SDP šest, koalicija ZA pet, četiri vijećnika imaju HGS i Centar, tri Domovinski pokret.


Na prvoj konstituirajućoj sjednici Skupštine, Most je predložio da njegov Ivan Kukavica bude predsjednik, a Ante Pranić (ZA) potpredsjednik Skupštine, no oporba za svoj prijedlog nije dobila dovoljan broj glasova, trojica vijećnika Domovinskog pokreta pritom su poručila kako ne žele surađivati ni s HGS-om Željka Keruma, ni sa ljevicom na čelu s SDP-om.  Hoće li vijećnici DP-a, nakon prošlotjednog potresa u stranci i ostavke predsjednika Miroslava Škore, promijeniti stavove vidjet će se uskoro.


U drugom pokušaju za županicu su bile predložene Daša Dragnić (koalicija ZA) i Danica Baričević (HDZ), no ni jedna nije dobila potreban broj glasova, odnosno dobile su ih po 22.


Za Baričević je glasovala koalicija HDZ/HSP (18 vijećnika) i Kerumov HGS (4). Za Dragnić su bili Most (7), SDP (6), koalicija ZA (5) i Centar (4). Presudili su glasovi trojice vijećnika DP koji su bili suzdržani.


Formiranje većine u dva se slučaja pokazalo nemogućim i u skupštini Zagrebačke županije, koja također, ima 47 vijećnika. Zapelo je već kod formiranja Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje treba potvrditi vijećničke mandate da bi skupština nastavila rad, odnosno izabrao se njen predsjednik, a tim činom i konstituirala skupština.


Mandate u skupštini županije kojoj je na čelu Stjepan Kožić imaju koalicije HDZ-a i SDP-a (po 13), koalicija SKNL- Bandić Milan 365 (osam), Fokus (šest), Domovinski pokret (pet) i Most (dva).


Prijevremeni izbori nisu nikakva novost, nakon lokalnih izbora u svibnju 2017., stanovnici Orahovice na njih su izlazili čak dva puta, prvi put već u rujnu 2017., a drugi put u srpnju 2020.