Sjeverni Jadran

Želatinozna masa u moru iznenadila kupače na opatijskim i riječkim plažama

P. N.

Želatinozna masa snimljena na plaži Slatina / Foto Katica KVATERNIK

Želatinozna masa snimljena na plaži Slatina / Foto Katica KVATERNIK

Doživjeli su to posjetitelji opatijske Slatine i Lipovice, Mošćeničke Drage te plaže za pse Brajdica, ali i plaža Kostrene, Bakra i Kantride. Neki od njih o tome su pisali i na društvenim mrežama 


Mnogi kupači na opatijskim i riječkim plažama ovih su dana ispričali kako su plivajući u moru naišli na gustu želatinoznu masu te su je neki od njih i fotografirali.


Doživjeli su to posjetitelji opatijske Slatine i Lipovice, Mošćeničke Drage te plaže za pse Brajdica, ali i plaža Kostrene, Bakra i Kantride. Neki od njih o tome su pisali i na društvenim mrežama.


Foto Facebook

Foto Facebook
Riječ je o vrsti rebraša koji nastanjuje sva mora, no najčešće je u vodama umjerenog klimatskog područja. Rebraši žive kao planktoni na otvorenom moru. Posjeduju prozirno želatinasto tijelo. 


Rebraši podsjećaju na meduze, ali je njihovo tijelo gotovo bez iznimke biradijalno simetrično te nemaju žarne stanice. Nisu štetni za zdravlje ljudi, ali uzrokuju štete u ribarstvu.


Masa pronađena u moru kupališta Slatina / Foto Katica Kvaternik

Masa pronađena u moru kupališta Slatina / Foto Katica Kvaternik


 


Već smo tijekom kolovoza pisali da su se kupači na plažama sjevernog Jadrana žalili na peckanje u moru, a razlog je bio velika količina zooplanktona u našim vodama, potvrdili su tada znanstvenici.


Naime, iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju potvrdili su prisustvo zooplanktona iz reda Radiolaria, zrakaša na području sjevernog Jadrana.


 


Zrakaši – Radiolaria su red morskih planktonskih praživotinja. Zrakaši su u prosjeku veličine 0,15 mm (od 100 μm do 2 mm). Nastanjuju uglavnom topla mora gdje su sastavni dio zooplanktona.