Dozrijevalo

Vino iz vruje: Ikarski barkajoli izvukli 3.000 vrhunskih butelja iz mora

Valentina Sablić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Butelje vinarija Rossi, Ferenac, Fuhtar, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Smilović, Sosich i Iločki podrumi, koje je godinu dana vruja dozrijevala i hladila, iz morskih su se dubina našle na ikarskom muluNa sveopće zadovoljstvo prisutnih organizatora iz Udruge Ikarski barkajoli, vinara koji su svoje boce željno čekali na kopnu, »domaćih«, turista i svih znatiželjnika, 3.000 butelja vrhunskih vina ugledalo je svjetlost dana.


Zahvaljujući snagama Ikarskih barkajola i renomiranih vinara, uz pomoć ronioca i vrijednog dizaličara, već šestu godinu butelje se, u posebnim kavezima, potapaju u ikarsku vruju gdje na dubini od 20 metara dozrijevaju godinu dana.


Butelje vinarija Rossi, Ferenac, Fuhtar, Prelac, Kabola, Acinger, Herman, Smilović, Sosich i Iločki podrumi, koje je godinu dana vruja dozrijevala i hladila, iz morskih su se dubina našle na ikarskom mulu od kuda odlaze do hladnjače, a zatim se degustiraju, objasnio nam je Neno Šepić iz spomenute udruge.

– Teško nam je jer ove godine, s obzirom na situaciju, nema fešte, ali manifestacija ide naprijed pa smo zbog toga zadovoljni.


Vino ide u hladnjače i vinarima, a 10 posto od ovoga ča je dole ostaje nama za plaćanje računa, jer smo mi neprofitabilna organizacija – šoldi ni pa mi sve plaćamo u vinu, s osmijehom nam je rekao Vjekoslav Zahej Veja, predsjednik udruge Ikarski Barkajoli.


Geološki fenomen ikarskih vruja, koje su izvor ponornica iz dubina kraškog kraja, s Učke, ali pretpostavlja se i Alpa, idealan je podrum za sazrijevanje vina – to dokazuju vinari koji već nekoliko godina svoje butelje na čuvanje daju ikarskim dubinama kao i renomirani vinari koji će tek probati čaroliju vruje.


Foto galerija: Ikarski barkajoli izvukli 3.000 vrhunskih butelja iz mora Foto: Sergej Drechsler


– Već treću godinu sudjelujemo u manifestaciji, ovdje imamo oko 300 boca. Lani smo izvadili teran i bio je odličan pa smo nove butelje terana opet spustili, a sada dižemo malvaziju. Kada vino izvadimo, u konobi će ležati još barem 4 mjeseca, pojasnio je Valter Licul iz vinarije Fuhtar.


– Ovdje imamo 500 boca naše istarske Malvazije Templara, prvi put smo ih ovdje spustili prošle godine i još ne znamo kako je vruja na njih utjecala, baš nas zanima što će se dogoditi s okusom vina. Imamo vino iz inoxa i drva (barrique) i kombinacije toga, ali vino iz vruje još nemamo i posebno mu se radujemo, rekao je mladi vinar Marko Rossi.


– »Vino i vruja« zaista fantastična tradicionalna manifestacija i u ovim, za nas malo čudnim, okolnostima se nastavlja. Nažalost, izostat će gastro i zabavni dio događanja, ali nadamo se da će se sljedeće godine manifestacija odviti u punom sjaju pogotovo zbog toga što ćemo područje »place« pretvoriti u pješačku zonu koja će pogodovati ovakvim i sličnim manifestacijama, kazao nam je Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije.