Prodajna izložba

VIDEO Ove slike Charlesa Billicha ponuđene su u Lovranu na prodajnoj izložbi, sav prihod ide za Petrinju

Mirna Šumberac

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Billicheve slike postižu i znatno više vrijednosti nego što je službena procjena. Nikome tu nije u interesu zaraditi, već će se kompletan prihod od prodaje dati u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć Petrinji, poručuje Bojan SimoničU lovaranskoj Galeriji Laurus u petak se otvara humanitarna prodajna izložba slika Charlesa Billicha “Lovran za Petrinju”. Sav prihod od prodaje slika ovog svjetskog slikara, koji se rodio 1934. godine u Lovranu kao Karlo Bilić, namijenjen je obnovi potresom porušene Petrinje.


Ponuđene su slike i grafike iz kolekcije u vlasništvu Općine Lovran.


– Prodajna izložba obuhvaća njegove slike s tematikom arhitekture, aktova i sport. Prepoznatljiv je njegov kvalitetan rukopis, jer Charles Billich završio je likovnu akademiju u Australiji.
Poznat je svuda po svijetu, njegova djela nalaze se u mnogim zbirkama i muzejima, kao što su zgrada Ujedinjenih naroda, Muzej sporta u Lausannei, sjedištu Crvenog križa u Švicarskoj…, navela je povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin.Dobra prilika


No, kako se ova kolekcija slika našla u vlasništvu Općine Lovran?


– Nakon dugotrajnog sudskog postupka Općina Lovran je otkupila slike koje su bile predmet naplate na sudskoj dražbi, kako se ne bi više gomilali sudski troškovi.


Budući da su slike već neko vrijeme kod nas, ranije se nismo odlučivali na prodaju, upravo iz razloga jer Billicheve slike postižu i znatno više vrijednosti nego što je službena procjena.


Mislimo da je sad dobra prilika za prodajnu izložbu slika. Ova akcija je humanitarnog karaktera. Nikome tu nije u interesu zaraditi, već će se kompletan prihod od prodaje dati u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć Petrinji.U ime Charlesa Billicha o ovoj humanitarnoj prodajnoj izložbi slika izjasnio se Steve Ravic, njegov službeni predstavnik za pitanja vezana za Hrvatsku.


Steve Ravic piše kako Billich smatra da je gesta koju je izvela Općina Lovran uvredljiva i za umjetnika, ali i za žrtve stradanja u Petrinji čija se tragedija koristi za upitne svrhe.


Napominju da je vrijednost umjetnina daleko veća no što je to procijenila kompanija Quadro Nero te usporedi li se procjena s onom od službene prodaje Billicheve Galerije u Sydneyju, očito je da je cijena i do deset puta manja nego što bi po njihovoj procjeni trebala biti.


Također, navode da ova akcija jako šteti Billichevu brendu i proturječi legitimnoj vrijednosti i službenoj prodajnoj cijeni Billichevih umjetnina koje je odredila Billich Merchandise Pty. Ltd.


Billich bi otkupio svoje slike


Premda smatraju da je cijela situacija nepravedna, ipak su spremni na suradnju jer postoji mogućnost da je možda došlo do »gluhog telefona« te da je ova akcija Općine zaista iskrena i autentična.


Odlučili su od Općine otkupiti dotične umjetnine i to one Charlesa Billicha, njegove Galerije u Sydneyju te Billich Merchandise Pty. Ltd., prema procjeni Quadra Nera te novce od otkupa proslijediti žrtvama potresa u Petrinji.Nadaju se da će Općina prihvatiti ovu ponudu te da će to riješiti neke od nesuglasica, također, traže mogućnost da mu se prodaju ili vrate ostale umjetnine koje se nalaze u Lovranu, za koje Billich smatra da su mu nepravedno oduzete i čija je vrijednost daleko veća od duga zbog kojeg su mu one zaplijenjene, postavljajući pitanje kako dug koji prelazi 190.000 kuna (otprilike 25.500 eura prema tadašnjem tečaju) opravdava zapljenu umjetnina u vrijednosti od 1.000.000 eura…


Općinski načelnik Bojana Simoniča kaže da su slike nedvojbeno vlasništvo Općine Lovran, koja ih je stekla legalnim putem i kupila ih.


– Ja sam stupio u kontakt s gospodinom Billichem još prije nekoliko godina, ali je kroz cijelo razdoblje izostala neka ozbiljna ponuda za otkup tih slika. Što se tiče prodajne izložbe, nemamo problema s time i da se netko javi i u njegovo ime ako ih želi otkupiti, ali nama je prvenstveni cilj pomoći potresom pogođenim područjima i to je motivacija koja nas kroz to vodi.


Smatram da je Billich žrtva nekih svojih savjetnika i punomoćnika… Oglas prodajne izložbe je vani i naravno da i oni mogu dati ponudu kao i svi drugi, rekao je Simonič.