Dogovor

U Opatiji potpisan sporazum savjeta mladih Rijeke, Križevaca i Opatije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sporazumili su se o prijateljstvu i suradnjiPrvi u Hrvatskoj, danas su u Opatiji predsjednici Savjeta mladih tri grada – Rijeke, Križevaca i Opatije potpisali tripartitni sporazum o suradnji i prijateljstvu između Savjeta mladih.


Cilj je potpisivanja ovog sporazuma učvrstiti međusobne kontakte, razmijeniti iskustva i znanja u područjima od važnosti za mlade, a posebno u području obrazovanja, kulture, znanosti, tehnologije, sporta, glazbe i zdravstva.


U ime Grada Križevaca Sporazum je potpisao predsjednik Savjeta mladih Antonio Sirovec, u ime Grada Rijeke Biagio Mazzone, a ispred Grada Opatije Niko Zeoli.
Kako se moglo čuti na svečanosti u Gervaisu koju su uveličali i gradonačelnici spomenuta tri grada – Mario Rajn, Marko Filipović i Fernando Kirigin, potpisivanje sporazuma je zapravo formaliziranje suradnje započete na prošlogodišnjoj Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih održanoj u Dubrovniku.


Sporazumom je uz ostalo definirano i formiranje zajedničke radne skupine koja će svake godine određivati program konkretnih aktivnosti te pratiti programe Savjeta mladih drugih gradova i upućivati na mogućnosti provođenja sličnih aktivnosti u gradovima potpisnicima sporazuma


. Članovi radne skupine su Kristian Tončić i Ena Knežević Tončinić (Grad Opatija), Antonio Sirovec i Marko Martinčević (Grad Križevci), te Biagio Mazzone, Toma Jelušić i Valentino Klarić (Grad Rijeka).


Gradonačelnici Rajn, Filipović i Kirigin izrazili su zadovoljstvo zbog suradnje koja je formalizirana, uz želju da ona bude plodna i dugotrajna u cilju boljitka mladih ljudi u Križevcima, Rijeci i Opatiji, te nadu da će im zajedništvo dati novi “vjetar u leđa”.


Također, suradnja je potpisana baš u 2022. godini koja je proglašena Europskom godinom mladih, što se smatra dodatnim plusom za hvalevrijednu inicijativu u korist onih na kojima ostaje budućnost.


U nastavku programa, na radnom dijelu susreta opatijska Udruga Žmergo predstavila je projekt ŽLICA – Žmergov lokalni info centar za mlade, Savjet mladih Grada Križevaca primjer hibridne sjednice Savjeta mladih, a Grad Rijeka svoj portal svejeok! – besplatno online psihološko savjetovalište za mlade.