Aleksandra Radetić

Svjedočanstvo Opatijke kojoj je vatra progutala stan: Upoznala sam ljudsku dobrotu u najtežoj situaciji

Aleksandra Kućel Ilić

Aleksandra Radetić / Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Aleksandra Radetić / Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Upoznala sam spremnost da mi čak i mnogi koji me ranije nisu poznavali pruže ruku – svima zahvaljuje Aleksandra Radetić kojoj je 21. veljače 2019. godine izgorio stan čija je obnova pri krajuNakon što mi je 21. veljače 2019. godine izgorio stan u Opatiji, mislila sam da će njegova obnova sigurno potrajati neko vrijeme, ali nisam vjerovala da će se baš toliko produžiti, da ću i tijekom ljeta 2020. još uvijek biti podstanarka u Lovranu.


Ali, rekla bih – svako zlo, za neko dobro. U ovoj situaciji koju doista nikome ne bih poželjela, upoznala sam svu ljudsku dobrotu, spremnost da pomognu i da mi čak i mnogi koji me ranije nisu poznavali, pruže ruku.


Osjećam potrebu da se svima koji su me podržali, koji su za mene prikupljali pomoć putem humanitarnih akcija ili organizacijom predstave i na sve druge načine, od srca zahvalim. Izgubila sam u jednom trenutku sve, a moram reći da sam stan bila upravo renovirala, no unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca, vatra je sve uništila.
Ipak, nakon početnog šoka, kada sam malo došla k sebi, shvatila sam, na grub i neočekivan način, što u životu trebam promijeniti i danas sam zadovoljna. A i obnova stana u Opatiji primiče se kraju – ispričala nam je 47-godišnja Opatijka Aleksandra Radetić koju mnogi susreću svakodnevno u Radnikovoj butigi gdje radi kao prodavačica.


Njezin je slučaj motivirao dobre ljude na organizaciju brzinskih humanitarnih akcija koje su obilovale pozitivnom energijom, a kako bi se Aleksandra mogla vratiti u svoj opatijski dom, bila je potrebna njegova kompletna restauracija.


– U sekundi mi se život iz temelja promijenio. Živjela sam od tada nadalje dan po dan, bez velikih planova i uz želju da se konačno vratim u svoj stan. Sada me još čeka postavljanje laminata i rubova prozora i – to je to.


Hvala svima na pomoći, no posebno bih se zahvalila HEP-u koji mi nije naplatio ni sat, ni priključak, te privatniku iz Viškova, Elektro obrtu Boro Praštalo koji je besplatno darovao »ruke«, kako bi se razvukle potrebne elektro-instalacije.


Puno hvala nepoznatim ljudima i dragim prijateljima i svima koji su prikupljali donacije da bih što lakše prebrodila krizu, a želim se još zahvaliti i firmi u kojoj radim, djelatnicama, svojim kolegicama iz Radnika koje su prikupljale pomoć.


Mnogi su pokazali veliko srce i zahvaljujući svemu tome, danas sa zadovoljstvom mogu reći da se nalazim u jednoj dobroj fazi, da su radovi ušli u završnicu i sada će uslijediti opremanje stana namještajem – ispričala je Aleksandra koja je ujedinila Opatijce i sve ostale koji u vremenima koja nisu lagana ne zatvaraju oči nad tuđom nevoljom.