Đir

Škarpina od 600 kuna glavna zvijezda opatijske ribarnice

Aleksandra Kućel Ilić

Andrea Slavić sa škarpinom kapitalkom / Foto Aleksandra Kućel Ilić

Andrea Slavić sa škarpinom kapitalkom / Foto Aleksandra Kućel Ilić

Veliki primjerci riba brzo nađu kupca, najčešće ih kupuju Rusi i drugi turisti. Domaćim ljudima je to uglavnom prevelik izdatak, njih zanimaju one vrste ribe »za svaki dan«, koje nisu preskupe



Ovo je posao s idealnim radnim vremenom. Odradiš od 7 do 13 i zatim imaš cijeli dan pred sobom. Svaka od nas ima tjedno po jedan slobodan dan, no radimo vikendima i praznikom.


Odlična smo »kumpanija« pa je i raditi u tako dobrom društvu ugodno – ispričale su četiri dobro raspoložene i vesele prodavačice ribe na opatijskoj »peškarije«, Andrea Slavić, Gabrijela Jakopović, Milena Franković i Marina Ružić.


Četvrtak je diljem Kvarnera, pa tako i u gradiću pod Učkom, započeo uz rekordno visoke temperature te je već i prije nego li je sunce zapeklo, zrak bez daška vjetra najavljivao »pasje vrućine«.




Na ribarnici se međutim poteškoće iz »vanjskoga svijeta« nisu osjećale, a ponuda je bila »dostojna petka«, bez obzira što je dan kada se »po užance« jede riba tek danas.


»Kupovina očima«


– Sezona se polako počela osjećati i na prodaji ribe, iako će više prometa biti u srpnju i kolovozu. Ali moram reći da smo i u vrijeme korone, kad smo se mogli osloniti samo na domaće kupce, radili jako dobro. Ljudi nisu nigdje izlazili, nisu trošili, pa im je ostajalo i više novca za kupovinu ribe, čak i one skuplje i kvalitetnije.


Po mojoj ocjeni, na današnjoj ribarnici u Opatiji, po kvaliteti i okusu riba broj jedan je škarpina. Top! Kilogram je po 280 kuna, a ovako veliku škarpinu kojoj je puna cijena nakon što sam je izvagala 620 kuna, ne viđamo često.



Veliki primjerci riba brzo nađu kupca, najčešće ih kupuju Rusi i odobravamo određeni popust, tako da ćemo ovu prodati za 600 kuna. Domaćim ljudima je to uglavnom prevelik izdatak, ali turistima nije i kažu da su cijene ribe prihvatljive.


Od ostalih riba i morske ponude danas imamo orada, brancina, grdobina te dosta škampi. Cijena im ovisi o veličini, pa tako za škampe po kilogramu treba izdvojiti od 140 do 280 kuna. No, njih ne kupuju Rusi, već pretežno Talijani, Nijemci i Austrijanci.


Tuna je po 150 kuna, ali je iz uvoza i domaće tune uopće nemamo, na što su se ljudi već naučili. Domaća tuna ide u izvoz, a nama se ne isplati kupovati. Moramo kupovati ogromne komade koje ukoliko ne uspijemo prodati odmah, prvoga dana, sutradan oksidiraju.


Poznato je da kupci »kupuju očima« i u ovom slučaju nastaje problem. Danas imamo i velikih oslića, ulovljenih na parangal, svaki se lovi posebno i nije izmučen pa mu je i cijena s obzirom na kvalitetu viša – 100 kuna za kilogram.


Kad je o školjkama riječ, dagnje imamo i tijekom zimskih mjeseci, a sada tijekom ljeta tu su i vongole, kapesante, kapelunge… Potražnja je veća pa je i ponuda bolja. Međutim, skuplje vrste školjaka najviše privlače turiste, dok domaći preferiraju jeftinije, no ipak vrlo ukusne dagnje.


Domaće potrošače zanimaju one vrste ribe »za svaki dan«, koje nisu preskupe, oslići, pišmolji, triljice, plava riba kad je ima pa sipice i totanji za rižoto… Dobro idu plavice, sardele i inćuni kad ih ima, sve ono što je ispod 40 kuna za kilogram – ispričala je Andrea Slavić.


Stranci se ne žale


Posvjedočila je da su potrošači tijekom ljetnih mjeseci, čak 70 posto njih, turisti kojima za kvalitetnu ribu vrhunskog okusa nije problem izdvojiti stotinjak eura. Zato i »kapitalci« brzo nađu vlasnike…


– Za naš standard, izdvojiti oko 700 kuna za izvrsnu ribu je previše, no strancima je to bagatela i ne žale se na cijene. Do kraja radnog vremena prodat ćemo sigurno 50 posto od današnjih zaliha, a zatim krećemo ispočetka – najavila je Slavić.


Otkrila nam je i jednostavan, ali vrlo zanimljiv recept za zdrav i kvalitetan ručak po najvećim ljetnim vrućinama.


– Kad je 30 u hladu, ja se odlučujem za filete bilo koje ribe »u škartocu«, u pećnici, sa svim mogućim vrstama povrća. Znači, napravim si filete od bilo koje ribe, oslića, brancina, orade… Stavim te filete u kombinaciji s raznim vrstama povrća, mrkvice obavezno, neka bude šareno, peći u pećnicu.


Podlije se maslinovim uljem i bijelim vinom obavezno, možda još koja maslina na vrh, stavi se peći u pećnicu na 180 stupnjeva pola sata i to mi je za ove tople dane odlično rješenje – dala je dobru ideju za kvalitetan i ne preskup ručak Andrea Slavić.