Turistički rezultati

Sezona u Opatiji: Srpanj na tragu rekorda, ohrabruje booking za kolovoz

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, zadovoljna dosadašnjim tijekom sezoneIzvrsne turističke rezultate ostvarila je Opatija u srpnju. Ukupno 210.438 noćenja zabilježenih na području čitave Opatije znači rast od čak 42 posto u odnosu na srpanj 2020. godine, odnosno ostvarenje od 83 posto istog mjeseca 2019. godine, rekordne za opatijski turizam.


Uvjerljiva većina, odnosno 92 posto, otpada na strane goste, kojih je 43 posto više nego prije godinu dana. Najbrojniji među njima su Nijemci i Austrijanci, slijede Mađari, a na četvrtom su mjestu domaći gosti, koji su u odnosu na prošlogodišnji srpanj 28 posto brojniji, priopćili su iz opatijske Turističke zajednice.


Prilikom izbora smještaja, gosti su se uglavnom odlučivali za jedan od 31 hotela otvorenih u Opatiji tijekom srpnja, zbog čega su hoteli u plusu od 88 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Tako je u hotelskom smještaju ostvareno nešto više od polovine ukupnog broja noćenja, u privatnom smještaju 40 posto, u kampu u Ičićima 3 posto, dok na nekomercijalni smještaj otpada 3 posto srpanjskog rezultata.


– Uz broj posjetitelja koji je bio na tragu rekordne 2019. godine u srpnju, možemo biti zadovoljni i odličnim bookingom za kolovoz te dobrim najavama za rujan. Jasan trend u srpnju bila je izražena potražnja za objektima visoke kategorije, kod izbora hotela, ali i privatnog smještaja.


To se posebno odnosi na vile s bazenima, koje gostima pružaju dodatan osjećaj sigurnosti i izoliranosti, a u kolovozu su praktički svi objekti te vrste već rasprodani – kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.


Naglasila je da je sigurnost jedan od ključnih razloga odabira Opatije kao idealnog ljetnog odredišta, što je posljedica ne samo duge tradicije i međunarodno priznatog statusa poznate destinacije zdravlja, već i činjenice da se velika pažnja posvećuje provođenju epidemioloških mjera.


– Opatija je prepoznata kao poželjna i prije svega sigurna destinacija, a našim posjetiteljima je dostupna usluga PCR i brzog testiranja na tri lokacije. Uz opuštanje na plažama i u wellness centrima, gosti mogu uživati u zanimljivim događanjima, vrhunskoj gastronomskoj ponudi, kao i brojnim sadržajima za aktivan odmor i boravak u prirodi.


Oni te mogućnosti i koriste, posebice kada govorimo o gastronomiji, gdje imamo situaciju da je zbog velikog interesa pojedine restorane potrebno rezervirati 4 do 5 dana unaprijed – zaključila je Suzi Petričić.