UTIŠANA BURA

Ravnateljica ipak “preživjela”: Hrvatski Crveni križ i liburnijski načelnici protiv otkaza Đani Pahor

Marina Kirigin

Više instance nacionalnog društva Crvenog križa odlučile su da jučer na sjednici opatijskog Društva ravnateljica neće dobiti otkaz, iako je to tražio opatijski Odbor. Svi čelnici jedinica lokalne samouprave s područja Liburnije stali su u obranu Đane PahorOPATIJA – Ravnateljici Crvenog križa Opatija Đani Pahor planira se uručiti izvanredni otkaz?! Informacija je to koja je prošlog petka prostrujala Opatijom i u mnogim slučajevima naišla na osudu javnosti. Mnogi su Pahor poznavali kao izuzetnu radnicu, uvijek spremnu na nove poslovne poduhvate, a koja je upravo radi tog svog predanog odnosa prema poslu dobila i nagradu Grada Opatije.


Naime, Odbor Gradskog društva Crvenog križa Opatija kojim predsjedava Sonja Bačić dao je negativnu ocjenu ravnateljici GDCK-a Opatija na sjednici krajem kolovoza. To je potvrdila sama predsjednica Bačić, međutim, takav stav Odbora jučer uoči nove sjednice GDCK-a Opatija nije željela dodatno obrazlagati, tvrdeći da nije vrijeme da se o tome piše.


Navela je da razrješenje ravnateljice ipak neće biti točka dnevnog reda sjednice jer je tako odlučeno na višim instancama nacionalnog društva. Međutim, nije ni opovrgnula da je bila namjera da se o tome jučer raspravlja i da postoji mogućnost da će se na nekim od sljedećih sjednica ta tema pojaviti na dnevnom redu.
– Ono što mogu reći je da danas neće biti razrješavanja ravnateljice i imenovanje v.d. ravnatelja. To je sve što trebate znati u ovom trenutku. Mišljenje je izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta i predsjednika Hrvatskog Crvenog križa primariusa Josipa Jelića da sada nije vrijeme za takav potez. Negativnu ocjenu ravnateljica GDCK-a Opatija dobila je zbog niza kršenja zakona, statuta, pravilnika.


Sve će to pravna služba HCK-a provjeriti – rekla je Sonja Bačić, navodeći da će na jučerašnjoj sjednici biti riječi o raspisivanju novog natječaja jer mandat Đani Pahor istječe s prvim danom 2021. godine.


Na pitanje zbog čega se razrješava ravnateljica samo nekoliko mjeseci prije isteka mandata i nije li se to moglo »bezbolnije« riješiti u ovo doba epidemije kada Gradsko društvo Crvenog križa radi jedan odgovoran dio posla, Bačić je odgovorila da se radi o dvije različite stvari i da obrazloženje negativne ocjene nisu dužni dati.


Odbor daje ocjenu


Đana Pahor, koju smo zatekli na ulazu na jučerašnju sjednicu Odbora Crvenog križa, objasnila je da je imala namjeru javiti se na novi natječaj za ravnatelja Crvenog križa te da je stoga bila dužna predati Odboru izvještaj o radu i dobiti njihovu ocjenu.


– Odbor je održan 26. kolovoza. Pravilo je da ako se dosadašnji ravnatelj želi ponovo kandidirati na natječaj, mora dati izvještaj o radu i dobiti ocjenu od strane Odbora. Bilo je devet članova Odbora, od kojih je pet dalo negativnu ocjenu, a četiri člana su dala pozitivnu ocjenu. Međutim, ovi s negativnim ocjenama nisu dali argumente, već više neko osobno mišljenje, bez izvještaja o radu i ostalih relevantnih stvari koje bi trebalo iznijeti prije nego se donese takva odluka.


Ne bih u ovom trenutku ništa mislila zbog čega su neki članovi Odbora tako reagirali, a voljela bih da me se ocijeni kroz rad i mislim da imam kompetentne predstavnike u Odboru pa neka se oni svakako i očituju – rekla je Pahor kojoj istječe četverogodišnji mandat na čelnoj poziciji opatijskog Crvenog križa.


»Hajka« zbog diskreditacije uoči sljedećeg natječaja

Točne razloge zbog kojih je Đana Pahor trebala dobiti izvanredni otkaz od odgovornih nismo uspjeli dobiti. Međutim, iz neslužbenih izvora doznajemo da je ova »hajka« na ravnateljicu krenula praktički iz bivšeg kolektiva društva (od kojeg je nekoć ravnateljica tražila predanost poslu, a oni su to doživljavali kao mobbing), a kako bi ju se diskreditiralo uoči sljedećeg natječaja za izbor ravnatelja te time otvorila mogućnost za zaposlenje određene osobe. Predsjednica Odbora Sonja Bačić je to komentirala da se ona politikom ne bavi i da već sada zna najmanje četiri osobe koje će se javiti na sljedeći natječaj.

Izvanredni otkaz koji se spremao Đani Pahor nisu podržali ni načelnici ni gradonačelnik jedinica lokalne samouprave s područja Liburnije koji su jučer pristigli na sjednicu Odbora. Neki su imali neslužbene informacije o takvom mogućem potezu Odbora, a drugi su rekli da nemaju službenih informacija o tim problemima unutar opatijskog gradskog ogranka Crvenog križa.


Predstavnici JLS-a


– Prvi put smo pozvani na sjednicu GDCK-a, što nam je izuzetno drago. Smatram da JLS-i trebaju sudjelovati u radu Crvenog križa jer ga oni i financiraju. Svaki JLS izdvaja 0,7 posto proračunske osnovice, što nisu mala sredstva, negdje 200 do 300 tisuća kuna godišnje, te stoga smatram da bi i predstavnici JLS-a trebali biti u odborima i ostalim tijelima, srazmjerno izdvajanjima. Tako bi mogli donositi i odluke o programima, ali i o izvanrednim situacijama kakva je ova danas. Ne znamo ništa o ovoj situaciji, ali činjenica je da je u nekakvom šturom izvješću izneseno da ravnateljica nije dobila podršku Odbora, što je svakako pravo Odbora.


Međutim, svakako je potrebno jasnije iznijeti zbog čega je donesena takva odluka i koje su to kardinalne greške počinjene. Ono što mi znamo jes da je ravnateljica Crvenog križa dobila i nagradu Grada Opatije te sada očekujemo da čujemo o čemu je riječ i da zajedno raspravimo o tome. Općina Matulji želi sudjelovati u radu Crvenog križa na ravnopravnoj osnovi, a ako ne, onda moramo zatražiti osnivanje svog lokalnog ogranka. Općina Matulji je jednako velika po broju stanovnika, ako ne i veća od Grada Opatije pa bi i temeljem toga mogla imati svoje samostalno društvo.


Ipak, intencija je da svi zajedno surađujemo na tom području, ali na ravnopravnoj osnovi pa kada se donose i ovako važne odluke. Želimo znati što se zamjera ravnateljici Pahor, mi smo prethodno dali neformalnu preporuku, s obzirom na to da smo do sada dobro surađivali s njom. Prijavili smo nekoliko projekata vezanih uz EU fondove i ona se uvijek odazvala da nam bude partner, promptno je reagirala u svim situacijama koje su bile vezane za epidemiološku krizu. Tako da mi zaista nemamo zamjerke na njezin rad – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji.


Pahor: Radim savjesno, profesionalno i odgovorno)

Đana Pahor navela je i da je s velikim zadovoljstvom prihvatila dužnost ravnateljice te savjesno, profesionalno i odgovorno obavljala sve zadaće i aktivnosti.
– Velika mi je želja bila GDCK Opatija uključiti u što veći broj aktivnosti kako bih dodatno pomogla vidljivosti našeg Društva i kako bismo što veći broj korisnika i sugrađana upoznali s našim akcijama i s pokretom Crvenog križa i u tome sam, vjerujem, i uspjela. Uz redovite akcije, pokrenula sam nove aktivnosti i projekte poput osnivanja Kluba mladih i Kluba »Novi život«, kao i Donatorskog ručka i Autorskih volonterskih priča, a GDCK Opatija partner je i na nekoliko EU projekata kojima su osigurana značajna financijska sredstva. Uspostavila sam odličnu suradnju s brojnim drugim ustanovama i udrugama s područja Liburnije, kao i medijima. To je rezultiralo s dodatnom promocijom i velikom vidljivošću našeg Društva. Svim aktivnostima pristupala sam entuzijastično, s velikom željom u njihov uspjeh, a sukladno svim pravilima HCK-a. Moram pohvaliti vrijedne djelatnice, članove i volontere koji su mi uvelike pomogli, a zaista se radi o iznimnom kolektivu uz koji je bilo veliki užitak raditi. Ukoliko je došlo vrijeme za moju smjenu, željela bih, kao i vi novinari, znati čime je ista zaslužena, a s obzirom na to da moj rad i trud, vjerujem, dokazuju suprotno. Ako želite, mogu vam dostaviti i izvješće o mom radu u mandatnom razdoblju u kojem su navedene sve odrađene aktivnosti – rekla je Đana Pahor.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić rekao je da Grad Opatija osigurava financijska sredstva za plaće za rad Crvenog križa te da do sada, u 11 godina, nikad nisu imali problema s njihovim radom.
– Neprimjereno je, ako postoji neki problem, da mi koji osiguravamo novac, o tome ne znamo ništa. Mogu reći da je suradnja s Crvenim križem odlična, u doba COVID-a su djelovali izvanredno, okupili su volontere, pomagali građanima. Aktivnosti u zabavnom dijelu su možda smanjene, ali tome u ovom trenutku ne možemo prigovarati.


Do sada nismo imali nikakve prigovore na dosadašnji rad. Ja sam danas ovdje da vidim koji su to problemi jer smatram da nije u redu da to ne znamo. Čekamo objašnjenje i argumente, ovako nešto se u Opatiji nikada nije dogodilo. Svatko od nas ima neki svoj personality i način rada, možda drukčiji pristup, ali rezultati su ti koji se gledaju, to me zanima. Rezultati su vidljivi i dobri. Samo argumenti i rezultati, a osobni interesi me ne zanimaju – rekao je Dujmić.


Analiza i argumenti


Zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta bio je najdirektniji i najotvoreniji u iznošenju stava.
– Čuo sam se u petak popodne i jučer s nekim članovima Odbora, rekli su mi da je u pitanju smjena ravnateljice, da joj pet članova nije izglasalo povjerenje. O ravnateljici Pahor i suradnji Općine Lovran i Crvenog križa mogu reći samo najbolje – ambiciozna, fleksibilna, komunikativna, brza, uvijek ima nove ideje i pokreće nove projekte. Ne znam što se događa u samom njihovom društvu, unutra, ne znam kakve probleme imaju pa o tome ne mogu govoriti – rekao je Družeta.


Načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj nije prisustvovao sjednici Odbora, međutim, poslao je svoje očitovanje. Napisao je da je prema riječima sudionika Odbora doznao da su u mučnoj atmosferi iznesene optužbe na rad dosadašnje ravnateljice te je zbog toga osjetio potrebu da iznese svoje mišljenje.


– Mišljenja sam da bilo koji oblik vrednovanja i ocjene nečijeg rada treba biti utemeljen na analizi i argumentiranim dokazima, a ne predmet vlastitih mišljenja, tj. većih ili manjih simpatija prema nekome. Unutar mandatnog razdoblja ravnateljice od 2017. do ove godine, do mene nije pristigla nikakva informacija o problemima u radu ili samovolji, odnosno njezinom neradu. Tako da me je iskreno vijest o izrečenim stavovima na rad ravnateljice neugodno iznenadila, posebno jer su, prema mom saznanju, dosadašnja godišnja izvješća o radu ocijenjena pozitivno.


Prema dostupnim informacijama i rezultatima rada na terenu, svi brojčani podaci idu u prilog rada dosadašnje ravnateljice te smatram da ne postoje razlozi za razrješenje dosadašnje, očito uspješne ravnateljice – stoji u Starajevom pismu odaslanom članovima Odbora GDCK-a Opatija.