Situacija je ozbiljna

Prognoze za ljeto neizvjesne: Koronavirus ozbiljno stanjio proračun Opatije. Evo za koliko je grad siromašniji

Aleksandra Kućel Ilić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Prijedlog rebalansa proračuna čija je izrada pri kraju, a koji je nužan, naći će se pred vijećnicima na idućoj sjednici opatijskog Gradskog vijećaOPATIJA – Procjenjuje se da će u proračunu Grada Opatije biti 14 i pol milijuna kuna manje prihoda jer je uslijed poznatih okolnosti vezanih uz pojavu Covida-19 gospodarstvo stalo. Opatija je 100 posto ovisna o turizmu i pratećim djelatnostima, a budući da se radi o cjelogodišnjim turističkim kretanjima, dosadašnji »minus« više neće biti moguće nadoknaditi. Umjesto najavljenog »obaranja turističkih rekorda« na početku godine, korača se prema do sada jednoj od najneizvjesnijih sezona, a kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare podcrtao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, u ovom trenutku »nitko ne zna kakav će biti nastavak sezone niti turistička kretanja u posezoni«.


Drugim riječima, zbog pada na prihodovnoj strani, rebalansom će se morati srezati i rashodovna strana opatijskog proračuna koji je koronakriza izuzetno pogodila. Prijedlog rebalansa proračuna čija je izrada pri kraju, a koji je nužan, naći će se pred vijećnicima na idućoj sjednici opatijskoga Gradskog vijeća.


foto: A. Kućel-Ilić


– Moramo biti odgovorni, a proračun uravnotežen. Situaciju koja nije zadesila samo nas, već cijelu Europu i svijet, nije bilo moguće predvidjeti, a prebroditi je možemo samo tako da budemo oprezni i da se ne upuštamo u one izdatke koji nisu nužni. Uz ostalo, moramo pripaziti i na pomoć iz europskih fondova jer je moguće da sredstva neće dolaziti na vrijeme. No, unatoč tome što je u gospodarstvu Opatije sve stalo, Grad Opatija je odmah, među prvima u Hrvatskoj, donio niz mjera za pomoć gospodarstvu i građanima – rekao je gradonačelnik Dujmić.


Pad od 45 posto
Po njegovim riječima, gospodarski subjekti oslobođeni su od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i hotele, plaćanja mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, spomeničke rente, kao i poreza za korištenje javnih površina. S druge strane, usporedbe radi, porezni prihodi od poreza na dohodak pali su za čak 45 posto u odnosu na svibanj prošle godine, a zbog zabrane rada ugostiteljskih objekata nije bilo niti poreza na potrošnju… Izrazio je zabrinutost i zbog značajnog pada prihoda od planirane prodaje gradske imovine koja joj dugoročno nije potrebna.


»Last minute« ljeto

Novinare je zanimalo i što Opatija može očekivati od turističke sezone 2020., kakva su predviđanja…


– Odgovor na ovo pitanje najbolje daju sami hoteli budući da ih je u ovom trenutku još jako puno zatvorenih. Nema rezervacija, nema gužvi i radi ukupno 13 hotela, oni koji ostvaruju određeni buking. No, bez obzira na sve poteškoće, moramo ostati pozitivni. Kako se čini u ovom trenutku, sezona bi mogla proteći uglavnom uz »last minute« rezervacije – procijenio je Ivo Dujmić.

– Svjedoci smo toga da se u zadnje tri godine proračuni i projekcije zajedno s planiranim prihodima od prodaje gradske imovine usvajaju, ali kada na sjednicama dođe na red izglašavanje same prodaje, Gradsko vijeće takve odluke ne usvaja, čime se utjecalo na izostanak značajnih prihoda u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Uslijed toga, iz prethodne godine prenosimo manjak od 18,4 milijuna kuna kojega planiramo pokriti u trogodišnjem razdoblju. Brojni su rashodi proračuna koji se financiraju iz prihoda od prodaje imovine te ćemo nastavak investicija realizirati po ostvarenju ovih prihoda. Ako se ne ostvare prihodi, ne mogu se ostvariti niti rashodi, mislim da je to jasno – istaknuo je Dujmić.


Sve mjere ostaju


Iskoristio je konferenciju za novinare na kojoj su ga pratili zamjenici Vera Aničić i Emil Priskić te pročelnica za financije i proračun Tamara Sergo i da bi naglasio da bez obzira na sve nedaće koje su zatekle gradsku kasu i otežano punjenje proračuna, sve pogodnosti i poticaji koji su na raspolaganju građanima i dalje ostaju.


– Ne samo da smo spašavali gospodarstvo, već ostaju i sve mjere, sav nadstandard i to uopće ne dolazi u pitanje. Od poticaja za novorođene, do pomoći za najstarije sugrađane i ostalih mjera. Da bi to bilo moguće, sa socijalnim smo partnerima zaključili anekse kolektivnih ugovora kojima su smanjene plaće u rasponu od 20 do 30 posto u gradskoj upravi, vrtiću, gradskoj knjižnici i Festivalu Opatija te odgodili isplate ostalih materijalnih prava do 30. rujna ove godine. Pritom su sindikati pokazali veliko razumijevanje za nastalu situaciju, na čemu im zahvaljujem – zaključio je opatijski gradonačelnik.