Jubilej

Petar Nikolić i Antun Trstenjak: Dvojica isusovaca koji su već 60 godina u službi vjernika

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drecshler

Foto Sergej Drecshler

Pred okupljenim vjernicima u veličanstvenom ambijentu ove posebne, ali nikad do kraja dovršene crkvene građevine koja je jedan od simbola Opatije, propovijedao je pater Antun TrstenjakZnačajan jubilej proslavljen je u velikoj opatijskoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, za lokalne stanovnike poznatijoj i pod nazivom »njemačka crkva«. Na svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog, zadnjeg dana srpnja 2021. godine, svečanim liturgijskim slavljem dvojica isusovaca, pater Petar Nikolić i pater Antun (Tonči) Trstenjak, proslavili su 60 godina redovništva.


Svečano euharistijsko slavlje u čast ove visoke obljetnice dvojice redovnika u večernjim je satima predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s jubilarcima i drugim svećenicima.


Pred okupljenim vjernicima u veličanstvenom ambijentu ove posebne, ali nikad do kraja dovršene crkvene građevine koja je jedan od simbola Opatije, propovijedao je pater Antun Trstenjak.
– Obraćenje je svakodnevno pitanje svakoga od nas. Rijetko kad je jednom zasvagda. Ignacijevo obraćenje započelo je u Pamploni, ali nije ondje završilo. Obraćao se tijekom cijeloga života, dan za danom. To znači da je tijekom čitavoga svojeg života u središte stavljao Krista.


Činio je to razlučivanjem. Razlučivanje nije u tomu da uspijemo uvijek od samoga početka, nego u plovidbi životom razlučivanje nam je kompas da bismo mogli jedriti morem života koje ima mnogo pravaca, ali uvijek dopuštajući da nas usmjeruje vjetar Duha Svetog, rekao je pater Antun Trstenjak.


Prisjetio se 1961. godine kada je u isusovački novicijat na Fratrovcu u Zagrebu ušlo 18 mladića i od toga broja, ustrajalo njih 11, među kojima uz njega i pater Petar Nikolić, te su obojica proslavila 60 godina redovništva.


– Svoj smo život darovali Isusu Gospodinu i njegovoj zaručnici Crkvi, odnosno vama. Mi nismo stvorili naravnu obitelj. Naša obitelj ste vi. S vama smo živjeli radosti i žalosti, uspjehe i neuspjehe, padove i uzdizanja, pobjede i poraze, zaključio je pater Trstenjak.


Proslava Ignacijeva, svetkovine sv. Ignacija Lojolskog upriličena je u okviru »Ignacijeve godine« u kojoj se slavi 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, nazvane po Isusovu imenu i 400. obljetnica njegove kanonizacije.


Priprava za svetkovinu započela je trodnevnicom koju je proteklih dana predvodio superior isusovačke zajednice u Opatiji, pater Mirko Nikolić. Trećeg dana duhovne priprave bio je blagoslov Vode svetog Ignacija na početku euharistijskog slavlja. Ignacijeva godina se inače slavi pod motom »vidjeti sve novo u Kristu«. (