Prijevoz u doma COVID-a

Osvrt Marine Kirigin: Dok škole razdvajaju učenike, Autotrolej ih uredno okuplja

Marina Kirigin

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Taj zakržljali sustav valja još dodatno opteretiti pa se traži i original potvrda škole kako bi se ostvarilo pravo na sufinanciranje javnog prijevoza.OPATIJA – Ravnatelji i djelatnici škola, učenici i roditelji – svi su dovedeni na rub živčanog sloma. Kombinacije, modeli, tko će kako na nastavu, tko u koliko sati ulazi u prostor škole, tko nosi, a tko ne nosi zaštitnu maskicu, koje su preporuke ministarstva, što kažu Stožeri, osnivači škola, nepoznanica tko mora “blagosloviti” uveden novi školski sustav rada. Sve u svemu jedan kaos kako bi djeca, učenici škole bili u “balončićima” – nedodirljivi s nekim drugim razrednim odjeljenjima, donekle sigurni, a kako bi se time spriječilo širenje koronavirusa.


Međutim, cijeli ovaj školski kaos koji je zavladao pada u vodu u Autotroleju. Ne čude stoga pošalice na Facebooku o tome kako će autobus Autotroleja biti novo žarište kada krene školska godina. Uprava Autotroleja pobrinula se da se učenici čim prije negdje zajedno okupe, a prvo okupljanje je na Jelačićevom ili Delti gdje će se izrađivati pokazne. Naime, veliki broj žitelja Liburnije pokazne karte izrađivao je na Slatini, ali ukidanjem tog poslovnog mjesta to više neće moći. Zato ih Autotrolej svih poziva da čekaju u redovima za ishodovanje karte u Rijeci, posebno učenike na početku nove školske godine, a dok tvrtka ne pronađe novu lokaciju na kojoj bi u Opatiji mogli raditi.


Taj zakržljali sustav valja još dodatno opteretiti pa se traži i original potvrda škole kako bi se ostvarilo pravo na sufinanciranje javnog prijevoza. Opatijski roditelj čije dijete ove godine kreće u prvi srednje jedne riječke škole zbog čega mora ishodovati pokaznu autobusnu kartu, otkrio je ne samo da će morati otići fizički na Jelačićev napraviti pokaznu, već prije toga i prošetati do nove srednje škole. Zajedno s nekoliko stotina djece ili roditelja ući u prostor škole, u tajništvo, i zatražiti potvrdu da je učenik iste jer je takvu potvrdu nemoguće dobiti e-mailom. Kao razlog u školi navode:
“Autotrolej ne priznaje printane potvrde tako da morate doći u školu po njih. Svaki radni dan od 8 do 12”. Možda bi ipak bilo dobro da Ministarstvo napiše još pokoji naputak za to kako bi se u doba pandemije trebalo raditi u Autotroleju. Nakon što je cijeli sustav upisa u srednje škole obavljen on-line, nakon što su mnoge javne službe konačno počele funkcionirati kao da su u digitalnom dobu, nakon što se nastava organizira u “balončićima”, tragično je da su neki sustavi još toliko zahrđali te i dalje “furaju” politiku kamenog doba, i time ugrožavaju naše zdravlje. Ili je to njihova zavjera?