Gradsko vijeće Opatije

Zeleno svjetlo za prodaju nekadašnje tvornice u Iki, Dujmić pohvalno o mađarskoj investiciji u Ičićima

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Prema riječima gradske pročelnice Helene Masarić, interes za kupovinom ove gradske nekretnine iskazali su Liburnia Riviera Hoteli, a možda se na natječaj prijavi i još netko pa bi se mogla postići i viša cijena.OPATIJA – Uz samo jedan glas protiv i bez prethodne rasprave, vijećnici su odlučili da će se u četvrtom pokušaju, raspisati novi natječaj i po početnoj cijeni koja prelazi 9 milijuna kuna, nastojati prodati gradsko vlasništvo, nekadašnje prostorije tvornice za preradu ribe u Iki. Prema riječima gradske pročelnice Helene Masarić, interes za kupovinom ove gradske nekretnine iskazali su Liburnia Riviera Hoteli, a možda se na natječaj prijavi i još netko pa bi se mogla postići i viša cijena.


Ovaj je imovinsko-pravni predmet izglasan glatko, no »zapelo« je u smislu dužine rasprave na prethodnoj točki oko donošenja UPU-a 25 Turističke zone uz naselje Katinići. Treba reći da je izglasavanje ovog UPU-a na prijedlog Fernanda Kirigina odgođeno za iduću sjednicu, do kada bi stav trebao zauzeti Odbor za prostorno planiranje na čijem je čelu, no i da su tijekom rasprave o ovoj temi neki vijećnici napustili zasjedanje – prvi Neven Varljen, zatim Vedran Kružić i na koncu Neva Slani…


Puno »materijala«


Od vijećničkih pitanja i odgovora na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije moglo bi se sastaviti igrokaz, da ne kažemo baš kazališnu predstavu. Nakon ljetne stanke, na Vijeću koje se održalo u skladu s epidemiološkim mjerama u Centru Gervais, nakupilo se podosta »materijala« pa su i ovog puta aktualnosti iz uvertire zasjedanja potrajale gotovo dva sata i dotakle mnoge sfere opatijske svakodnevice – od pitanja uspješnosti turističke sezone i LRH, najave velike mađarske investicije u Ičićima i opatijskog školstva, do problematike parkinga, prodaje bivše tvornice u Iki, sve do ekoloških pitanja i sportske problematike. Na najveći je dio pitanja usmeno odgovorio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, na ona zahtjevnija je obećao pismene odgovore, dok su na neka odgovarali gradski pročelnik za komunalni sustav Filip Vlah, za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac te vezano uz parkirnu problematiku Igor Štok.


Dujmić pohvalno o investiciji u IčićimaVezano uz najavljenu ičićansku investiciju na prostoru bivše bolnice, gradonačelnik Dujmić se izrazio »u pohvalnim tonovima«.


– Nakon 30 godina, ovaj zapušteni prostor bivše bolnice u Ičićima će konačno dobiti novo lice. Svojevremeno je Grad rekao »ne« izgradnji 50 apartmana na toj lokaciji, no sada je došao investitor koji će se strogo pridržavati planske dokumentacije, i s čijim su planovima, koliko sam upoznat, svi susjedi zadovoljni i smatraju da im neće narušiti kvalitetu življenja – rekao je Dujmić.


Među zanimljivijim pitanjima bilo je ono koje je postavila vijećenica Zorica Sergo, koju je zanimalo ono što i brojne opatijske građane – što će biti s uređenjem trga na Slatini i hoće li se benzinska postaja i kada uspjeti preseliti na neku primjereniju lokaciju izvan središta grada. Sudeći prema gradonačelnikovom odgovoru, premještanje Ine na Kuk bi se moglo dogoditi u roku od iduće dvije godine jer je njegov zamjenik Emil Priskić nedavno bio na razgovoru u Zagrebu te je dogovoren nastavak aktivnosti koje vode u tom smjeru.


– O svemu ćemo detaljnije raspraviti i donijeti odluku kada za to dođe vrijeme na sjednici Vijeća – najavio je Ivo Dujmić.


Čisto vlasništvo


Vijećnika Nevena Varljena je zanimalo, s obzirom da je objavljeno da se prodaju prostorije ex tvornice u Iki, hoće li se prodajom obeštetiti i radnici, mali dioničari. Pročelnica Helena Masarić je pojasnila da Grad Opatija prodaje svoje čisto vlasništvo koje se ne može osporiti, a stečajni postupak vezan uz Ribu-Rijeka je okončan i obeštećenja su išla iz te stečajne mase.


Nevu Slani, vijećnicu koja je ujedno izrazila i nezadovoljstvo zbog toga što na pojedina postavljena pitanja nije dobila pismene odgovore, zanimalo je hoće li se organizirati tematska sjednica vezana uz LRH, tvrtku koja je za Opatiju od vitalnog značaja, no čiji su malobrojni hoteli tijekom sezone bili otvoreni te stoga nije jasno kakve su im namjere za buduće poslovanje.


LRH bez komentara o kupovini vlasništva Ike 21

Informaciju da je dio nekadašnje tvornice ribljih konzervi u Iki (onaj koji je bio u privatnom vlasništvu tvrtke Ika 21) kupio novi vlasnik Liburnia Riviera Hotela, iz najvećeg hotelskog lanca u ovoj regiji zasada nisu potvrdili, uz opasku da »u ovom trenutku kupoprodaju ne bi mogli komentirati«. Međutim, prema izjavi Ivana Petrovića iz odjela marketinga LRH-a, znakovito je da planovi postoje.
– Za sada nismo u mogućnosti podijeliti neke detaljnije planove za navedenu nekretninu. Kontaktirat ćemo vas čim budemo imali sve posloženo. Kao i za sve ostale nekretnine u vlasništvu LRH-a, tako i za ovu, postoje planovi kojima u konačnici želimo pridonijeti razvoju grada kao turističke destinacije i cijelog Kvarnera – rekao je Petrović koji s medijima želi razviti kvalitetnu suradnju. (Ma. K.)

Prema onome što je o pitanju LRH-a rekao gradonačelnik, komunikacija je s njihovom Upravom uspostavljena, oni imaju volju i viziju i kada budu spremni, prezentirat će sve bitno i to ne samo u Opatiji, već i na svim liburnijskim vijećima.


– Ukoliko se najave obistine, mogli bismo postati jedna od najboljih turističkih destinacija u ovom dijelu Europe – bio je optimističan Dujmić koji je ujedno najavio i skorašnju press konferenciju u suradnji s tri načelnika na Liburniji, a na temu LRH-a.