Treće izdanje

Opatijom se provozala još jedna spontana Letnja Balinjerada

Aleksandra Kućel Ilić

Emil, Jerko i Tiho na startu Ljetne Balinjerade / Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Emil, Jerko i Tiho na startu Ljetne Balinjerade / Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Trojica entuzijasta čuvaju tradiciju poznate opatijske maškarane manifestacije pa makar na simboličan način Tanga je komad i pol – komentirali su šetači veselu i elegantnu sudionicu spontane, treće po redu Letnje Balinjerade jučer na Šetalištu slavnih na opatijskoj Slatini. Nisu znali da se zapravo radi o Crvenkapici koja je iz šumske bajke pobjegla na more, a još manje su mogli dokučiti da se iza nadimka Tanga krije muškarac, Opatijac Tihomir Tiho Lučić, »čovek od maškar« s najboljim nogama spremnim očarati sve koji se usude gledati.


Na Dan svetog Jakova, zaštitnika Opatije, točno u 9 sati ispred Romera na Slatini je bio zakazan maškarani spoj »tri mušketira«.


Uz već spomenutog Tihota Tangu, točan kao urica bio je i ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Grada Opatije Emil Jeletić odjeven u klauna u pratnji žabice na kariću te još jedna opatijska legenda od karići, Jerko Gudac, na svom munjenom monopatinu pod aktualnim nazivom Birus Koronius 2021., dekoriranom »laticami od biri«.
Zarošćali su po asfaltu monopatini i jedan mali Jeletićev »bonsai« karić, bilo je tu i nekih nepredvidivih neprilika s timunom, ali i začuđenim vozačima koji na ovakve »letnje monade« ne mogu naići drugdje nego li na Kvarneru, a vlasnik Romera je pak bio oduševljen zbog posjeta poznatih maškaranih gostiju i sve ih je redom počastio doručkom.


– Kad je korona stopirala javna okupljanja, prestrašili smo se da bi manifestacija koju obožavamo mogla jednog dana zbog neodržavanja pasti u zaborav. To se nikada ne smije dozvoliti, Balinjerada mora živjeti.


Da je sve normalno, spuštali bismo se od hotela Bristol prema Slatini, ali kako je sve »nopak« zbog korone, nas trojica ćemo ići u kontra smjeru – od Slatine prema cilju – kafiću pul Barića gdje za nas u Opatiji sve počinje i završava – ispričao je Jerko Gudac.


Nazdravilo se spontanoj Letnjoj Balinjeradi i uz rakiju od 32 biljke iz kućne radinosti šumara Jerka Gudca, a zatim je šarena mini povorka lagano krenula prema mrkatu i na tom putu im se pridružio još i »ćaća od Balinjeradi«, Duško Jeličić Dule.


– Ako po zime ne bude Balinjeradi, grdo ćemo se posvadit – zaprijetio je pola u šali, pola u zbilji, pusnom gradonačelniku Opatije Duletu Emil Jeletić. Dule je odgovorio da čvrsto vjeruje da će se korona povuć, a kada konačno bude »šla fičuć«, tada će nastupiti »judi cepjeni od maškar«.


Za okupljene turiste u čijim su se kamerama našli »letnji karnevalisti« ovaj je ljetni performans opisao uz znakovitu riječ »incredible«, dok je domaće počastio s nekoliko najnovijih viceva i ponekom anegdotom iz dana dok se još maske nisu morale nositi tijekom cijele godine…