Sve raširenija praksa

Ograde i zaštitari na opatijskim plažama: Smije li vam netko zabraniti pristup moru?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: A. KUĆEL ILIĆ

Foto: A. KUĆEL ILIĆ

Osim što iz sezone u sezonu nestaju plažni prostori za šugamane, u posljednje vrijeme pojedini koncesionari ili vlasnici objekata uz more nastoje spriječiti kupače da uopće priđu moruOPATIJA – Smiju li se kupališni prostori ograđivati, a zaštitari tjerati kupače koji ne žele iznajmljivati ležaljke, već svoje mjesto pod užarenim suncem traže koristeći vlastite šugamane? Opatijski SDP-ovci Fernando Kirigin i Biljana Šuša, nakon što su poslušali glas javnosti i sve češće primjedbe ovdašnjih stanovnika kako u gradu u kojem žive na pojedinim kupalištima baš i nisu dobrodošli, na press konferenciji su poručili građanima kako se »pristup moru ne može ograničiti, bez obzira što koncesionari ili vlasnici objekata – bili oni hotelski ili privatni – mislili o tome«.


Dominiraju ležaljke


– Već je opće poznato da je sve manje mjesta na kojima se nesmetano, sa šugamanima, mogu sunčati i kupati naši građani. Na svim uređenijim kupalištima, a pogotovo onima koja su dana u koncesiju, dominiraju ležaljke koje su značajniji prihod koncesionarima ili onima koji u njihovo ime upravljaju tim plažama, dok oni koji bi rado legli na svoje šugamane baš i nisu rado viđeni gosti. Zato se zadnjih godina krenulo s uređenjem onih, možemo ih slobodno nazvati, preostalih plažnih prostora namijenjenih našim sugrađanima.


Svakako da svako betoniranje grota kako bi se dobio dodatni prostor za naše građane izaziva polemike o devastaciji nečeg prirodnog te se postavlja pitanje može li se osigurati da gotovo svaka plaža, bila ona u koncesiji ili ne, ima barem trećinu prostora namijenjenu šugamanima gdje bi se kupali naši sugrađani. No, dešava se u zadnje vrijeme, osim što iz sezone u sezonu nestaju plažni prostori za šugamane, da pojedini koncesionari, čak i oni koji nemaju koncesiju, a vlasnici su hotelskih i drugih objekata uz more, nastoje spriječiti kupače sa šugamanima da uopće priđu moru postavljanjem ograda, pa i u nekim slučajevima uz pomoć zaštitara.


Pristup svima
Zbog posljedica pandemije koronavirusa ovoga ljeta ostali su zatvoreni pojedini hotelski objekti s kojima su ostale zaključane i njihove ogradama i vratima zatvorene plaže. Postavlja se pitanje koliko je uopće sve to zakonito. Pod pretpostavkom da se i radi o uredno ishodovanim koncesijama na pomorskom dobru koje predstavlja opće dobro od javnog interesa, protuzakonito je bilo kome ograničiti pristup moru.


Postoje posebne koncesije koje se rijetko izdaju, a kojima se može isključiti opće dobro, odnosno ograničiti pristup koncesioniranom području, ali po našim saznanjima takve koncesije na području Grada Opatije bar za sada ne postoje – rekao je Kirigin i dodao da se pristup moru ne može ograničiti, a za nadzor pomorskog dobra, osim davatelja koncesije, zadužena je Lučka kapetanija koja ima i ovlast nadzora nad cijelim pomorskim dobrom, bilo ono u koncesiji ili ne.


Opatijski SDP-ovci su poručili kupačima kako je pristup do mora jednak za sve građane te ih zaštitari, ukoliko se ponašaju normalno i ne remete pravila ponašanja na plaži, ne bi smjeli uznemiravati ili čak udaljavati s kupališnih prostora.