Počast stradalima

Obilježena 77. obljetnica stradanja u Lipi: Da se ovakav zločin više nikad ne ponovi

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

U skladu s epidemiološkim mjerama odana počast palim borcima NOR-a i civilimaPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježjima u Lipi, spomeniku palim borcima NOR-a i na spomeniku stradalim Lipljanima, predstavnici PGŽ-a, Županijske skupštine, Općine Matulji, Mjesnog odbora Lipa te udruge antifašističkih boraca, SABA PGŽ-a i UABA Liburnije, odali su počast stradalima u Drugom svjetskom ratu.


Bio je to trenutak kada su se u mislima prisjetili tragičnog trenutka, zločina koji su počinili nacisti 30. travnja 1944. godine kada su brutalno ubijena 269 mještana Lipe među kojima je bilo 96 djece.


Zbog epidemiološke situacije i zabrane okupljanja uobičajene masovne komemoracije nije bilo, no 77. obljetnica stradanja sela Lipa dostojno je obilježena uz poruku koja je iznesena još u najavi događanja, a to je da se ovakav zločin više nikada ne smije ponoviti.
Obilježavanju obljetnice prisustvovalo je 50-ak ljudi, koji su se svi držali važećih epidemioloških mjera, a službeni govori nisu održani. Okupljenima sa s nekoliko riječi obratio tek načelnik Općine Matulji Mario Ćiković.


Polaganjem vijenaca na groblju u Matuljima i na glavnom spomeniku u centru Matulja u ponedjeljak 3. svibnja bit će obilježena 76. godišnjica oslobođenja Općine Matulji, a dva dana kasnije, u srijedu, 5. svibnja, bit će obilježena obljetnica stradanja mjesta Žejana, Velikih Muna i Malih Muna te obljetnica završnih borbi na području PGŽ-a u Drugom svjetskom ratu u Pasjaku.


Zbog epidemiološke situacije svi će se događaji odvijati bez prisutnosti javnosti.