Svečana sjednica

Ovo su svi dobitnici nagrada Grada Opatije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nagrade Grada Opatije dobili su Antun Toni Glasnović, Mario Sušanj i Crkveni zbor svetog Jakova. Počasnim građaninom Opatije proglašen je arhitekt Zlatko Lenac. Zahvalnice su dobili Javna vatrogasna postrojba i Gradsko društvo Crvenog križaOpatija slavi Dan grada i nebeskog zaštitnika svetog Jakova i tim je povodom sinoć u »Gervaisu« održana svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije. Započela je uz hrvatsku himnu, a nastavila se uz »Serenadu Opatiji« koju je uz klavirsku pratnju otpjevao David Danijel.


Prigodnim govorima okupljenima u dvorani obratili su se predsjednica opatijskog Gradskog vijeća Neva Slani te gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, kao i župan PGŽ-a Zlatko Komadina.


– Svim sugrađanima od srca čestitam dan njihovog grada, a slavljenici Opatiji, gradu blistave prošlosti, želim novu, blistavu budućnost – rekla je Neva Slani. Gradonačelnik Kirigin se također pridružio čestitkama te dao kratak osvrt na događaje iz prošlih godinu dana i najavio najvažnije projekte koje planira ostvariti i učiniti Opatiju »još boljim mjestom za život«.


Zanimljivi filmići
U najsvečanijem dijelu programa, laureatima su dodijeljene nagrade Grada Opatije, pri čemu se kratak presjek o svakome od nagrađenih mogao saznati iz zanimljivih filmića koji su prikazani.


Foto galerija: Svečana sjednica Grada Opatije Foto: Marko Gracin


– Večeras dodjeljujemo zahvalnice Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija i Gradskom društvu Crvenog križa Opatija za sudjelovanje u akciji pomoći žrtvama potresa na Baniji, krajem prošle, odnosno na početku ove godine – rekao je voditelj programa Borna Šmer.


Zahvalnice je zapovjedniku JVP-a Opatija Gordanu Filiniću te vatrogascu Zoranu Ravniću, članu K-9 tima, u pratnji kujice Ite koja je izvrstan potražni pas, kao i predsjedniku Gradskog društva Crvenog križa Opatija Robertu Žiguliću, uručio opatijski gradonačelnik Kirigin.


Nagradu Grada Opatije za područje gospodarstva dobio je Antun Toni Glasnović, a za područje društvenog života Crkveni zbor svetog Jakova te opatijski epidemiolog Mario Sušanj. Ispred crkvenog zbora je nagradu preuzeo solist Želimir Cvitanić.


Počasnim građaninom Opatije proglašen je arhitekt Zlatko Lenac koji je dio svog profesionalnog opusa realizirao upravo u Opatiji, veliki je zaljubljenik u ovaj grad i donator kamelija, a priznao je da mu je ovo »draže od dobitka na lotu«.


Glavna zvijezda


Za životno djelo je nagrađen Emil Jeletić iz Vasanske, »prvi opatijski Mikula«, a postumno i prerano preminuli kuhar Andrej Barbieri u čije je ime nagradu preuzeo prijatelj obitelji Mislav Klarić.
Nagrađeni Emil Jeletić, glavna zvijezda večeri, je zaljubljenik u karneval i stare užance te je sudjelovao u čak 33 opatijske Balinjerade.


Sa svoje 82 godine životnoga iskustva za njega kažu da je »hodajuća enciklopedija«, čovjek od koga se može iz prve ruke saznati baš sve o brojnim događajima vezanim za društveni život Opatije. Poznati je organizator mnogobrojnih izložbi kojima je očuvao bogatu tradiciju starih običaja našega kraja, a prvu je upriličio daleke 1959. godine.


Također, on je dugi niz godina i »magnet za djecu«, najpoznatiji Sveti Nikola iz Vasanske, svima dragi Djed Mraz… Omiljen i popularan, zaslužio je velik pljesak.


– Zahvalio bih svim građanima Opatije te posebno Đani Pahor i Marku Ćoriću koji su se najviše zalagali za to da večeras budem ovdje s vama u »Gervaisu« – rekao je vrlo uzbuđen i sretan Emil Jeletić.


Nastupila i legendarna Betty Jurković


Večer koja se zaokružila u posebno uređenom i osvijetljenom parku ispred »Gervaisa«, gdje je upriličeno prigodno druženje, pamtit će se i po nastupu Opatijke, legende pjevačkoga svijeta Betty Jurković.


Nastupila je spontano u duetu uz Davida Danijela te su zajedno otpjevali »Barke faren« i »Autobus Calypso«. Odličan dar za svetog Jakova i Dan grada Opatije!


– Studirala sam u Ljubljani, živjela u Zagrebu, ali jedino sam tu u Opatiji doma. Čuvajte svoj dom, našu staru damu Opatiju – poručila je Jurković, nakon čeka joj je gradonačelnik Kirigin uručio buket cvijeća, a publika gromoglasan pljesak.