Planinarski pohod

Na Učki proslavili Dan grada Opatije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sedamdesetak planinara prešlo je oko 6,5 kilometara na laganoj ruti Poklon – land art staza Sapaćica - Stražica – Poklon. Gradski čelnici položili su vijence na više opatijskih spomenika, a sinoć je u župnoj crkvi svetog Jakova služena svečana misaProslava svetog Jakova i Dana grada Opatije uz sve druge sadržaje ove je godine protekla i uz obilje sportsko-rekreacijskih aktivnosti. Nakon što se u subotu guštalo u Voloskom, jučer, na sam Dan svetog Jakova, pobornici kretanja i zdravog života okupili su se na Učki, podalje od gradske sparine, u predivnom ambijentu, gdje se uz velik odaziv zainteresiranih nastavio Festival sportske rekreacije.


Planinarski pohod


U jutarnjim je satima počeo planinarski pohod u suradnji s PD-om Opatija, tijekom kojega su, pod stručnim vodstvom, planinari prešli oko 6,5 kilometara na laganoj ruti Poklon – land art staza Sapaćica – Stražica – Poklon.


Ruta je bila namijenjena svim generacijama, što se pokazalo i u strukturi šetača koji su uz samo hodanje mogli razgledati land art radove, ali i na zdrav način, uz kretanje uživati u tišini i prirodi. Odazvalo se sedamdesetak pobornika zdravog životna među kojima je najmlađa sudionica imala samo 4 godine, a najstariji sudionik 85.
Ocijenili su dan proveden na Učki fenomenalnim, a pored mještana Liburnije, došli su i gosti iz Crikvenice, kao i inozemni turisti.


Za sve sudionike Festivala sportske rekreacije jučer je od 13 do 18 sati bilo omogućeno razgledavanje novog Visitor centra Poklon po promotivnim cijenama i ta je kombinacija između boravka u prirodi i razgledavanja Centra sve koji su došli oduševila.


Uz dolazak osobnim automobilima, na festival se moglo i autobusom koji po novom svake nedjelje iz Opatije ujutro kreće prema Učki te se vraća u 18 sati.


– Vikend je zbilja bio za pamćenje i već sada možemo reći da ćemo i Volosko i Učku ubrzo nastojati ponoviti – rekao je Dalibor Korenić, tajnik Saveza sportske rekreacije »Sport za sve« PGŽ-a koji je u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ-a i Hrvatskim olimpijskim odborom organizirao Festival sportske rekreacije.


Počast svim žrtvama


U povodu obilježavanja Dana grada Opatije gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić i predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Opatiji, kod centralnog križa na groblju u Opatiji te kod spomenika stradalim borcima Drugog svjetskog rata na opatijskom groblju, zatim kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Voloskom, na spomen- ploči poginulim braniteljima i kod biste Andrije Štangera na pročelju zgrade gradske uprave.


Odali su minutom šutnje počast svim palim žrtvama u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu, kao i svim pokojnim Opatijcima i prijateljima Opatije. U izaslanstvu su bili i pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, UABA Opatija, Policijske postaje Opatija, kao i opatijskih vatrogasaca.


Opatijska župna crkva svetog Jakova posebno je dekorirana, a na gradskim ulicama su u povodu Jakovlje i Dana grada istaknute i prigodne zastave. U povodu ovog značajnog blagdana, u župnoj crkvi svetog Jakova svečano liturgijsko slavlje u večernjim satima predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.