Premijra u Laurusu

Lovranske legende: Promocija besede u riječi i pokretu

Mirna Šumberac

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program je zbog epidemiološke situacije održan u tri dijela, i to unutar galerije i izvan nje, a organizirala ga je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga PGŽ-a u suradnji s Općinom LovranLjubav prema baštini i želja za njezinim očuvanjem nije se ugasila ni u sadašnjim teškim vremenima. Projekt »Lovranske legende« Zajednice kulturno-umjetničkih udruga PGŽ-a u suradnji s Općinom Lovran premijerno je prikazan u galeriji »Laurus« u Lovranu. Kako bi događanje bilo što sigurnije i u skladu s epidemiološkim mjerama, održalo se u tri dijela.


Unutar galerije prikazane su videoprojekcije, a ispred galerije recitacija i scenska izvedba. Unutar galerije, u dva su navrata prikazani videouradak Marine Stanger »Poetski kutak portala Lanterna«, videoizložba »Tanac s ovcun« Plesnog Art Laboratorija (PAL) te videosnimke čitanja izabranih pjesama iz antologije čakavske poezije »ČAntologija« u kojoj su sudjelovali brojni recitatori.


ČAntologija


Bili su to članovi Čakavske katedre Lovran, Udruga ČA, Glazbeno-scenska skupina Područne škole Veprinac, Čakavska grupa Mularija OŠ »R.K. Jeretov« Opatija, Dramci iz Mošćeničke Drage, Vjekoslava Jurdana, Silvana Stiglić, Branka Dešković, Vali Franković, Tatjana Jedriško Pančelat, Cvjetana Miletić, Sonja Kaplan, Kristina Kaplan Rukavina, Gracija Krainer, Tatjana Udović, Marina Stanger te Damir Kršanac.

»ČAntologija« je nastala u okviru ZKUU-a u suradnji s Primorskim Hrvatom i Udrugom za promicanje baštine. Nakon što je prvi dio posjetitelja pogledao videoprojekcije, uslijedila je izvedba Čakavskog ansambla ispred galerije.


Marina Stanger koja je ujedno i vodila program, održala je recitaciju pjesama Cvjetane Miletić i Monike Herceg, a Kristina Kaplan Rukavina izvela je mali scenski nastup »Legendu o kralju Albusu«. Izvedbe su nastale u okviru Čakavskog ansambla. Nakon izvedbe druga je grupa posjetitelja mogla pogledati videoprojekcije.


Bašćina čakavštine


– Pokrenuli smo veći i širi program pod nazivom »Bašćina čakavštine«. Na razini PGŽ-a sudjelujemo s različitim općinama, gradovima, udrugama i organizacijama u promoviranju naše čakavske besede na jedan suvremeniji način i kroz različite programe.


Ovaj događaj je prvi u nizu. Pitali smo se, kako kreirati nove legende. Uvjet nam je bio da nađemo ljude iz ovog kraja i Lovranštine te one koji kreiraju u ovom kraju. Pa smo tako uključili magazin Lanterna, Čakavska katedru, Čakavski ansambl, djecu i učitelje koji vode grupe te Plesni art laboratorij – PAL…, izjavila je Senka Baruška.


U projektu su sudjelovala djeca, odrasli, pojedinci, organizacije i udruge članice ZKUU-a PGŽ-a na području Lovrana i okolice. Voditeljica i urednica projekta je Vedrana Spadoni Štefanić, za produkciju je zaslužna Senka Baruška, a za scenski nastup Čakavskog ansambla Kristina Kaplan Rukavina, Zoran Josić i Marina Stanger.